Web

Modeshow van gangen bij restaurant EssenCiel Leuven

De jonge kok (24!) Niels Brants, daagt de Vlaamse keuken uit in zijn EssenCiel in Leuven. Hij is één van de zestig jonge top chefs in Vlaanderen die Jong Keukengeweld is genoemd: hierbij horen jonge chefs die liefde hebben voor Vlaamse gastronomie en pure producten. Brants zwaait sinds 2013 de scepter in EssenCiel. En hoe!

Na een blik op de menukaart, valt de keuze op het vijfgangenmenu ‘Essence’, met om te beginnen een glaasje champagne. Maar bij vijf gangen blijft het niet in dit kleine, maar knusse restaurant. De amuses wisselen elkaar af. Couscous met carpaccio van gerookte kabeljauw en ijskoude granité van wortel en gember, is de eerste. Het verrassende is de ijskoude sensatie op je tong. Eigenlijk ben je hier niet aan het eten, maar lijkt het alsof je een modeshow in je mond hebt. Er komen keer op keer perfecte gerechten op tafel, die net zoals de juiste outfit, op maat lijken te zijn ontworpen voor jou.

Details
De bediening houdt de tafels scherp in de gaten en vult op de juiste momenten de glazen bij. Details, daar draait het hier vooral om. Gerechten zijn opgemaakt tot in detail met mooie kleurcombinaties en smaken die perfect bij elkaar passen. Als je servet op de grond valt, vouwt de bediening deze voor je op. Deze details maken de avond. Ook de intieme sfeer voegt veel toe aan de beleving. In EssenCiel passen namelijk welgeteld vijf keer twee personen en één grote groep eters..

Op maat gemaakte gerechten
Een duidelijke uitblinker is de langzaam gegaarde duif uit Anjou die is opgemaakt met peterseliewortel, rilette (pastei) en tapenade van beukenzwam. Het vlees is mals, maar niet té en samen met de enigszins zoete jus heeft het een fijne smaak.

Desserts
De desserts gaan van fris zoet (munt, komkommer, aloë vera, yoghurt) naar donkere chocolade in de vorm van een gouden ‘shotgun’. Ook na de gangen volgen er hapjes bij de koffie: een mini-crème brulee, Madeleine met speculoos en een vanille wafel.

Het is een genot om de culinaire kunsten van deze jonge chef te proeven. De goed gekozen smaaksensaties, strakke bediening en fijne en ontspannen sfeer, maken EssenCiel tot een mooie omgeving, waarin eten essentieel is.

Geef een reactie