Web

ProzArt: het verhaal achter de kunst..

2015/01/img_5118-1.jpg
Wat is het verhaal achter een kunstwerk? Soms heeft de kunstenaar het duidelijk verteld of staat de uitleg naast het werk op een bordje beschreven. Maar vaak is toch een eigen interpretatie van degene die het werk bekijkt. Zo is het ook bij ProzArt (proza & art). Dit is mijn interpretatie van het kunstwerk ‘Onzekerheden’ van ontwerper Ying Gao. Te zien in de tentoonstelling The Future of Fashion is Now in museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam.

Lees hier mijn verhaal achter dit kunstwerk, voor de rubriek ProzArt van CultuurBewust.nl:

Overprikkeld
“O nee, daar komt er weer één aan hoor.” Een diepe zucht klinkt vanaf de andere kant. “Ja hoor, het is weer zover.” Met veel geritsel en gebonk springen de kopspelden op hun jurken alle kanten op. “Au, waarom bewegen die mensen toch zoveel, waarom kunnen ze niet gewoon even rustig langslopen,” reageert Scarlett gekweld. “O, ja hoor en dan komt er ook nog zo’n vrouw lekker dichtbij staan. Daar kunnen m’n spelden helemaal niet tegen. Daar flippen ze van. Ja, daar gaan ze al. Au, au, au. Ze prikken in m’n been, oe en ook in m’n onderarm. Blijf nou een stil staan mensen!”

De twee modellen gehuld in kledingstukken van kopspelden hebben het er maar moeilijk mee. “Waren we nou maar gewoon met Prada meegegaan, dan konden we tenminste rustig over een catwalk lopen zonder dat iedereen zo dichtbij komt.” Ja, verzucht de ander. Van al die bezoekers hier in het museum, daar raak ik dus écht overprikkeld van he.”

In Museum Boijmans van Beuningen stellen jonge internationale ontwerpers in The Future of Fashion is Now de op consumptie gerichte modewereld aan de kaak. Eén van de designers is Ying Gao (1973), die met het kunstwerk Onzekerheden reageert op de hoeveelheid prikkels die een mens binnenkrijgt. De kopspelden die in de kleding zijn verwerkt, reageren op licht, lucht en geluid. Het kledingstuk beschermt het individu tegen externe factoren. The Future of Fashion is Now is nog tot en met 18 januari 2015 te zien.

Geef een reactie