Web

Karakteristiek Leuven ademt culinaire en culturele schoonheid tijdens Taste of Stars

“Het gaat om de emoties die eten bij je losmaken. Het moment waarop je een hap neemt, het proeft en de geur opsnuift; dat gevoel is de essentie van eten”, vertel top chef Mauro Uliassi van Restaurant Uliassi (Senigallia, Marche, Italië). Samen met een deel van zijn crew is hij naar Leuven afgereisd om in restaurant Officina Clandestina een gastronomisch menu neer te zetten. Hier, in dit restaurant, vindt Taste of Stars plaats, een internationaal culinair evenement waarbij een aantal Italiaanse sterrenchefs een week lang hun kookkunsten laten zien en proeven in geselecteerde restaurants in Leuven.

De aanwezigheid van de studenten (1 op de 3 inwoners is student), de straatjes met kleine winkeltjes, afgewisseld met de grotere pleinen waarop imposante gebouwen staan zoals de gotische St. Pieterskerk en het Stadhuis, maken Leuven cultureel erg aantrekkelijk. Met een evenement als Taste of Stars, ademt Leuven culinaire cultuur.

Liefde voor eten
Eten en intimiteit zitten op dezelfde lijn volgens Uliassi. “Je gebruikt bij beide alle vijf je zintuigen en dat gebeurt bij geen enkele andere vorm van kunst. Want eten bereiden, dat is kunst. Niet hoe het gepresenteerd is, maar de sensatie ervan. Ik maak het met liefde en ik krijg er liefde voor terug als ik zie hoe gasten ervan genieten.” Dat het eten met passie is gemaakt, is erg duidelijk. De gerechten die het Italiaanse team tijdens de lunch serveren, zijn stuk voor stuk de moeite waard. Zo is er een gang waarin smeuïge aardappelpuree met daaronder gamba’s en daarbovenop zwarte truffel gestrooid, is geserveerd. De smaken vullen elkaar heel mooi aan.

Taste of Stars in de stad
Uliassi en zijn team zijn niet de enigen die de Belgische studentenstad verrijken met hun Italiaanse culinaire hoogstanden. Depot, anders een concertzaal, is voor de gelegenheid omgebouwd tot restaurant. Hier zijn de topkoks Maurizio en Sandro Serva van Restaurant La Trota (Rivodutri, Lazio) deze week aan het werk. Een kleinere ruimte is vrijgemaakt in café de Werf, voor de koks van delicatessezaak La Tradizione uit Vico Equense bij Napels. Zij serveren kleine warme en koude hapjes.

Italiaanse smaaksensaties
De kok achter de bar snijdt met veel precisie stukken Parmezaanse kaas af, verdeelt er secuur honing overheen en maakt het af met wat walnoten. In één keer in je mond stoppen, gebaart ze. Eén van de andere specialiteiten die op de kaart staat en we mogen proeven, is provola (gerookte kaas), met gerookte spek en bruschetta op een spies. De gerookte kaas is verrassend lekker, en geeft de kaas een minder overheersende smaak.

Gastronomisch Leuven
Het culinaire evenement Taste of Stars neemt niet heel Leuven in beslag, maar de gastronomie wel. Leuven barst van de restaurants, heeft twee bierbrouwerijen in het centrum en veel barretjes waar ze veel soorten bier hebben. Ook de koffiebars maken hun opmars in Leuven. Er zit nog net niet op elke hoek van de straat een koffietent, maar het scheelt weinig. Zo zit vlakbij de Rechtenfaculteit bijvoorbeeld Montcafe. Een kleine koffiewinkel waarvan de ramen beslaan als er teveel studenten in de zaak staan. Ze hebben een menukaart waar je zeker vijf minuten naar staart om vervolgens weer bij het begin te belanden omdat er zoveel keuze is. Een echte aanrader is de witte chocolademelk met pompoenpuree en speculaassiroop, die zacht van smaak is.

De topchefs uit Italië  veroveren een aantal restaurants in Leuven voor een week om er hun gerechten te bereiden. Gerechten die met passie zijn gemaakt en een extra touch hebben door deze Italiaanse bereidingswijze. Taste of Stars haalt het beste in de mens naar boven: genieten van eten en dat met alle zintuigen beleven.

 

Geef een reactie