ArtEZ·Web

Megan zoekt verbinding tussen kunst en publiek

“In de maatschappij bestaat het beeld dat je de beste versie van jezelf moet zijn, dat het altijd beter kan. Als je mijn LinkedIn-profiel bekijkt, ben ik een modelpersoon. Ik heb alles goed voor elkaar, maar achter dat profiel gaat een andere werkelijkheid schuil. Vol emoties en kwetsbaarheid”, vertelt Megan Baarda (23). Ze zit in het laatste jaar van de opleiding Docent Beeldende Kunst en Vormgeving aan de Academie voor Art & Design van ArtEZ in Zwolle. Haar afstudeerwerk is heel persoonlijk: In mijn videografische zelfportretten toon ik de emoties en gevoelens die normaal gesproken niet zichtbaar zijn.” 

Tijdens de opleiding heeft Megan zich erg ontwikkeld. Niet alleen in technieken en vaardigheden, maar ook als mens. “Ik ben mezelf flink tegengekomen, omdat ik de neiging heb om veel te veel tegelijk te doen. Ik was voorzitter van een festival, had werk bij ArtEZ en wilde dat allemaal graag doen. Ik heb geleerd mijn eigen grenzen beter aan te geven en focus aan te brengen in wat ik doe”, vertelt Megan.

Ze raakte tweeënhalf jaar geleden overwerkt en heeft onder meer met haar mentor en een aantal docenten veel gesprekken gehad over hoe Megan haar grenzen beter kan bewaken. “Ik doe nu vijf jaar over de opleiding. Er is veel ruimte om mezelf te ontwikkelen, dat maakt deze opleiding zo mooi. Ieder traject is anders, het is echt maatwerk. Ik had me nooit zo kunnen ontwikkelen als die ruimte er niet was. Dit is echt een plek om jezelf te leren kennen. Wanneer je op jezelf vertrouwt en blijft bedenken wat je zelf wilt vertellen, dan kom je er. Je moet staan voor wat jij wilt.” Lees haar hele verhaal op ArtEZ.nl.

Geef een reactie