BN DeStem·Krant·Web

Werk van Jan Strube brengt het (boeren)leven van honderd jaar geleden tot leven in Etten-Leur

Het boerenleven, Amsterdamse grachtenpanden, de Grote Kerk in Breda en portretten; kunstenaar Jan Strube (1892-1985) zette op papier wat hem raakte. Hij had een connectie met de hoofdstad, waar hij werd geboren, en met Brabant, waar hij zijn vrouw Dina ontmoette. Het Nederlands Drukkerij Museum in Etten-Leur brengt zijn levenswerk samen.

In de expositie neemt Dina Strube-Bogers uit Leur de bezoeker mee door hun leven. Van hun eerste ontmoeting in een hotel in Breda, waar Strube verbleef tijdens zijn schilderexpedities in Brabant en Dina als dienstbode werkte, tot aan de plekken waar de kunstenaar zijn inspiratie vond.

,,Het werkelijke leven schilderen, daar was zo’n honderd jaar geleden behoefte aan. Van Gogh deed het en Jan Strube ook. De boerderij in z’n geheel, het interieur; eenvoudige, herkenbare taferelen”, vertelt Ad van Melis, voorzitter van Stichting Vrienden van Jan Strube. In 1915 vertrokken Strube en zijn vrouw naar Amsterdam. Daar maakt hij veel werk geïnspireerd op de stad. In de jaren erna is de familie veel in Brabant en uiteindelijk verhuizen ze in de jaren twintig naar Prinsenbeek, aan de rand van het Liesbos. Lees het hele verhaal op de website van BN DeStem.

Geef een reactie