IntoNijmegen·Web

Nationaal Fietsmuseum Velorama: Ondernemersverhaal uit Nijmegen

“Vanaf mijn veertiende verzamel ik al fietsen. Mijn vader verzamelde antieke automobielen en gaf mij in die tijd mijn eerste fiets. Sindsdien heb ik een voorliefde voor fietsen. 44 jaar geleden besloten we een museum te openen voor antieke auto’s, motorfietsen en fietsen. Mijn vader, Van Dijk (de zoon van een fietsenmaker) en ikzelf; we vonden een pand aan de Waalkade en daar zit Velorama nog steeds”, vertelt Gertjan Moed, eigenaar van het Nationaal Fietsmuseum Velorama.

“Op een gegeven moment is de collectie motorfietsen en automobielen weggegaan en hebben we ons alleen op fietsen gericht. Inmiddels ben ik de enige eigenaar, want de twee andere initiatiefnemers zijn overleden. Bij Velorama zie je de complete ontwikkeling van de fiets. Van 1400, toen er nog geen fietsen waren, maar mensen zich wel voortbewogen door middel van hulpmiddelen, tot aan de trapfiets. Je vindt hier vooral bijzondere fietsen zoals fietsen met één groot en één klein wiel, maar ook drie of vierwielers. Daarnaast is er een antieke werkplaats met fietsen uit 1910-1920. De gewone fiets vind je hier niet, dan moet je naar het station of de fietsenmaker.” Lees het hele verhaal over Velorama op IntoNijmegen.

Geef een reactie