Eindhovens Dagblad·Krant·Web

De designers: Tweek-Eek en Marjolein van der Wal op de Dutch Design Week

De Dutch Design Week is een bonte verzameling van designers met allerlei ideeën en bezoekers uit alle windstreken. Het Eindhovens Dagblad besteedt dagelijks aandacht aan wat er zoal te zien is en voorbijkomt. Deze keer: designersduo Tweek-Eek met hun sieradenlabel en Marjolein van der Wal met haar textielcollages. 

“Met lompgrote machines om meubels te ontwerpen, maken wij verfijnde sieraden. We produceren alles in Nederland en vinden duurzaam werken heel belangrijk. We geloven niet in fast fashion, daarom pakken wij het anders aan. Met restmaterialen uit werkplaatsen en optimaal gebruik van de platen, maken we de sieraden”, vertellen Roos en Geertje Eek (24). Samen vormen ze Tweek-Eek, een innovatief sieradenlabel uit Eindhoven.

De tweelingzussen hebben hun eigen werkruimte in het pand van Piet Hein Eek (hun vader red.) en laten tijdens de Dutch Design Week twee nieuwe collecties zien. ,,We hebben dubbel zoveel gemaakt dit jaar, want we wilden veel uitproberen. Voor ons is duurzaam produceren belangrijk. Daarom werken we alleen met high tech-fabrieken in Nederland en met sommige machines uit de werkplaats in het pand waar ze zitten. Ook het plaatmateriaal waaruit we de sieraden maken, is vaak restafval. Daarnaast zorgen we ervoor dat de machine maar één keer aan hoeft, dan maken we het ontwerp zo dat het tegelijk met een ander product mee kan.”

,,Het unieke aan onze sieraden, is dat ze we ze met machines met een drukkracht van wel 60 ton drukken. Ik maakte vroeger meubels met die machines, dus ik weet hoe ze te bedienen”, vertelt Roos Eek. ,,Onze stijl is heel vet, die gaat niet met de mode mee. Duurzaamheid staat voorop en we leveren een mooi product. Je betaalt niet alleen voor het ontwerp, maar ook voor de kwaliteit. Daarnaast produceren we in de buurt en niet in landen waar je het proces niet kunt checken. Dat vinden we belangrijk.”

,,Vaak komt Geertje met het eerste idee en dan kom ik met een tweede idee daarover. We hebben allebei onze eigen kwaliteiten. De ene ponst de sieraden uit, de ander zorgt voor de afwerking. Maar alle handelingen zijn goed te doen, anders kunnen we er geen realistische prijs meer voor vragen. We zijn nu drie jaar bezig, maar zijn begonnen in een van de panden van onze vader, in een oude keuken. We groeien, maar blijven ontwikkelen. Lopen niet naast onze schoenen, maar zijn heel enthousiast over onze sieraden.”

 

De Designer: Marjolein van der Wal: ‘Textielcollages van hergebruikt materiaal vol verhalen’

,,Mijn textielcollages zijn opgebouwd uit hergebruikte mode-items die ik ooit eerder heb gemaakt. Zo geef ik het materiaal een derde leven. De kledingstukken en props hebben een geschiedenis en die komt tot leven in mijn nieuwe werk”, vertelt Marjolein van der Wal, beeldend kunstenaar en modeontwerpster uit Amsterdam. Met haar ‘Starway to Heaven’, een project van acht textielcollages die elk een godin uitbeelden, staat ze bij Manifestations in het VEEM tijdens de DDW.

,,Er is overconsumptie in mode, we dumpen ons overgebleven textiel in Afrika, waar ze ook niet weten wat ze ermee moeten. Vanuit dat oogpunt, wil ik bijdragen aan een betere wereld en gebruik ik alleen hergebruikte materialen. Daarnaast vind ik dat er veel karakter zit in gebruikte stoffen”, vertelt Van der Wal. ,,De godinnen die ik laat zien, zijn voortgekomen uit mijn behoefte om meer stilstaand werk te maken. Hiervoor maakte ik veelal fashion performances voor het nachtleven, dat is vluchtiger en beklijft minder. Ik wil nu werk maken waarbij mensen rustig zitten en langer naar kijken.”

,,Hergebruik is een centraal thema bij mij. Mensen om mij heen weten dat ik met stoffen werk, dus ze geven me regelmatig overgebleven stoffen. Zo heb ik bij één van de textielcollages in de waaiers op de achtergrond de zelfgemaakte kleedjes verwerkt van mijn oma, overgrootoma en die van de oma van een vriendin. Dat vind ik mooi, zo krijgt het een verhaal.”

In haar wandcreaties van textiel laat Van der Wal de transformatie van het nachtleven naar nieuw werk zien. ,,Ik heb letterlijk opgeruimd en veel onderzoek gedaan naar wie ik ben. Daar komt dit enorme werk uit voort. In elke vrouw zit een godin, die mag naar voren komen. Zo heb ik een collage gemaakt met veel glitters, die staat voor dat je mag shinen, dat alle ogen op haar gericht zijn. Er is ook een donkere godin, want iedereen heeft een mindere kant en die mag er zijn. Bij elk werk kun je een qr-code scannen, waarmee je een speciaal gecomponeerd stuk hoort en een kunstenaar reageert op mijn werk. Het is een totaalbeleving.”

Geef een reactie