Eindhovens Dagblad·Krant·Web

Alles leeft bij ontwerper Bob Hendrikx, dus ook zijn afvalbak

De Dutch Design Week is een bonte verzameling van designers met allerlei ideeën en bezoekers uit alle windstreken. Het ED besteedt dagelijks aandacht aan wat er zoal te zien is en voorbijkomt. Deze keer: biodesigner en architect Bob Hendrikx met zijn The Living Bin en The Living Roadblock.

,,Ik ben de jongste van vier jongens thuis en had daardoor vroeger soms het gevoel dat ik niet helemaal serieus genomen werd. We wandelden veel in de natuur en ik merkte dat de natuur vaak ook niet serieus genomen wordt. Mensen mishandelen de aarde, kijken vooral wat ze zelf van de natuur kunnen gebruiken. Daar wil ik verandering in brengen”, vertelt Hendrikx.

,,Mijn ontwerpen zijn alledaagse producten gemaakt van levende materialen die meegroeien. Die visie heb ik tijdens mijn afstudeerwerk ontwikkeld en het voelt soms nog een beetje onrealistisch. Maar ik wil echt voor alle ontwerpen die ik maak, levende organismen gebruiken. Voor The Living Roadblock heb ik met de TU Delft samengewerkt om een roadblock te maken, waarop mos groeit. Die roadblocks hebben gemeenten toch nodig, waarom dan niet zo’n blok maken, waar leven op kan groeien. In mos leggen allerlei insecten hun eitjes, dus dat zorgt voor nieuw leven. De TU Delft had het recept voor het beton en ik heb een proefopstelling gemaakt met de roadblocks.”

,,The Living Bin is een experimenteel ontwerp dat ingaat op het afvalprobleem dat we in de wereld hebben. Er rijden ontzettend veel afvaltrucks rond die vervuilend zijn, om ons vuilnis op te halen. Dus dacht ik: ‘Hoe mooi zou het zijn als we ons eigen lokaal ecosysteem hebben, dat ons afval verwerkt’. Daarvoor heb ik onderzoek gedaan in de Noordzee, naar wat er leeft en ik kwam erachter dat die heel kleurrijk en biodivers is. De rodepaardenannemoon is de prullenbak in de zee, dus die leeft in mijn Living Bin. We gaan echt naar een toekomst waarin organismen ons afval op kunnen eten. Dit is op kleine schaal een experiment, maar dit wordt de realiteit.

Geef een reactie