Eindhovens Dagblad·Krant·Web

Aha-erlebnis in Museum Helmond bij expo ‘Ongewoon Alledaags’

‘Hé, dat lijkt ergens op’; die gedachte had Fotograaf des Vaderlands Jan Dirk van der Burg (1978) geregeld, toen hij in het depot van Museum Helmond ronddwaalde. Het resultaat: een selectie van 35 kunstwerken uit het archief die hem ‘deden denken aan’, waar hij foto’s uit zijn eigen oeuvre bijplaatste. Soms met een nadere toelichting erbij en soms ook niet. Een vrolijke kennismaking met werken uit het depot én de gedachtenspinsels van Van der Burg.

Hij laat je regelmatig gniffelen wanneer je door de expositie wandelt, die Van der Burg samenstelde. Soms door een hele letterlijke associatie, zoals bij Oostduitse meisjes van Frans Francisus (1959). Op dit schilderij  staan zwemmende vrouwen uit de voormalige DDR-tijd afgebeeld, die zich in strakke blauwe broekjes hebben gehesen. Hij plaatste er een foto bij van een liggende vrouw met een zeemeerminstaart aan. Onmiskenbaar, die vergelijking. Lees de hele recensie op de website van het Eindhovens Dagblad.

Geef een reactie