Web

‘Ik denk in eten, zelfs tijdens het lesgeven’

“De keuken is mijn cave. Als ik na een dag werken thuiskom, doe ik de deuren van de keuken dicht en ben ik in mijn domein. Ik zou er zelfs kunnen slapen”, vertelt Anouk Glaudemans. Ze is winnares van Heel Holland Bakt 2020, docent Social Work op de Avans Hogeschool in Den Bosch én haar eerste bakboek Heel Holland Bakt Thuis is half november verschenen.

“2020 is een jaar om niet snel te vergeten. Ik vond het altijd normaal dat ik goed kon koken en bakken, maar sinds Heel Holland Bakt weet ik dat het best bijzonder is.” Een terugblik op het afgelopen, veelbewogen jaar én een inkijk in haar passie voor bakken.

“Als kind las ik de Allerhande al en wilde ik graag bakken en koken. Mijn moeder was helemaal niet van het koken, maar ik ondernam dat zelf. Dan vroeg ik: ‘Mag ik de soep maken?’ Ik kreeg daar veel leuke reacties op, maar heb nooit gedacht: ‘Daar moet ik meer mee doen’”, aldus Anouk. “Ik kom uit een arbeidersgezin. We hadden niet veel, maar deelden wél alles. De koektrommel bleef nooit dicht als er mensen langs kwamen. Dat gastvrije en zorgzame zit in mij.”

Serieus bakken
“Koken was toen voor de lol. Op de middelbare school deed ik VWO en toentertijd was het zo: als je goed kunt leren, dan ga je studeren. Dat was logisch. Ik heb nooit overwogen om een opleiding te volgen richting patisserie bijvoorbeeld. Pas nadat ik dit jaar Heel Holland Bakt had gewonnen, kwam ik erachter dat ik iets deed wat niet iedereen kon”, gaat ze verder. “In die tent merkte ik dat ik veel kennis had opgedaan door de jaren heen en realiseerde ik me dat dit serieus was.”

Anouk is naast bakker, ook docent Social Work aan de Avans Hogeschool in Den Bosch. De dag nadat de laatste opnames van Heel Holland Bakt in oktober waren afgelopen, stond ze gewoon weer voor de klas. “Ik mocht alleen niks zeggen. Ik wist dat ik had gewonnen, maar dat werd pas in februari 2020 bekend. Dat zwijgen is het meest ingewikkelde, ik ben heel open en nu mochten maar tien mensen weten dat ik meedeed én had gewonnen”, vertelt Anouk.

Recepten in de colleges
“Ik was wel bang dat de studenten anders naar mij zouden kijken maar dat viel reuze mee. Mensen herkennen mij op straat sowieso niet meer, dat momentum is voorbij. En ik ben heel nuchter en benaderbaar, dus dat scheelt”, zegt Anouk.

“Vanaf het moment dat ik de klas binnenstap, ben ik docent en gaat het niet de hele tijd over Heel Holland Bakt”, gaat ze verder. “De studenten weten wel dat ik in eten denk. Ik maak daar dan grapjes over. Dan wil ik iets uitleggen en gebruik ik het recept voor appeltaart als voorbeeld.”

Zoals corona op iedereen effect heeft, is er bij Anouk ook veel afgezegd en omgegooid. “Dit was een zwaar jaar, zowel privé als op werkgebied. Mijn man brak zijn rug en onze dochter ging op haar 16e naar Groningen naar de dansacademie. Dat was heftig. Naast winnares van Heel Holland Bakt, ben ik ook de verzorgende moeder en vrouw. Dat is minstens zo belangrijk”, vertelt Anouk. “Maar, 2020 heeft me ook veel mooie ontmoetingen opgeleverd. Er zijn deuren geopend en mijn netwerk is enorm gegroeid en ik ben heel dankbaar voor die ontmoetingen.”

Eigen kookboek
Nadat Anouk de finale won, begon ze met workshops geven zoals Vegan merengue maken, voor thuisbakkers en bedrijven. Een deel daarvan gaat nu online door. Ook maakt ze voor Omroep Max regelmatig video’s met recepten voor thuis. Haar eerste kookboek Heel Holland Bakt Thuis is de kers op de taart. “Met Ròbert van Beckhoven (jurylid en Meester Patissier en Boulanger) samen heb ik de recepten gemaakt. Ik schreef mee, terwijl hij bakte. Robert doet dat uit z’n hoofd”, zegt ze. “Al mijn recepten staan in het boek. Ik vond het een hele eer dat ik bij het bakproces van Ròbert mocht zijn. Een boek schrijven stond hoog op mijn wensenlijstje. Ik ben veel met taal bezig en het op papier zetten van recepten vind ik mooi.”

Keuzes maken
“De combinatie tussen het docentschap, het geven van workshops, voor diverse media schrijven, video’s maken én moeder en vrouw zijn is best pittig. Dat betekent dat ik keuzes moet maken. Het is een luxeprobleem, maar het is wel zo. Daarnaast wordt in februari de winnaar van Heel Holland Bakt 2021 bekend, dus het is de vraag of ik daarna nog in beeld ben.”

Toch passen haar werk en passie goed bij elkaar. “Ik vind het fijn om met mensen bezig te zijn. In het onderwijs help ik de studenten bij hun persoonlijke ontwikkeling en geef ik hen theorielessen, dat maakt het dynamisch. Ik merkte dat in de tent van Heel Holland Bakt ook: ik ben een mensen-mensen. We stonden daar met z’n tienen en ik wilde dat er een fijne sfeer heerste. Als ik tijd over had, dan hielp ik anderen. Ik ben wel competitief, maar als ik niet lekker in m’n vel zit, kan ik niet excelleren. Door de ontspannen sfeer in de tent, was ik beter op m’n plek”, zegt Anouk.

Anouk Bakt Door
“Toen bekend was dat ik had gewonnen, kwam er een nieuw merk naar boven: Anouk Bakt Door. Een website bouwen, de socials bijhouden, zelf een netwerk opbouwen, dat komt er allemaal bij kijken”, aldus de bakster. “Ik ben heel open, maar ook zakelijk. Ik heb een gezin, maar dat houd ik daar helemaal buiten. Die hebben recht op hun eigen leven. Daar ben ik heel strikt in, ik ben de persoon achter het merk. Toevallig heb ik Heel Holland Bakt gewonnen, maar ik ben pas echt gelukkig als mijn gezin dat ook is.”

Geef een reactie