Web

Online yoga retreat Innerwork ruimt je hoofd lekker op

Structuur en rust, sinds de coronacrisis is uitgebroken, ontbreken die twee bij mij regelmatig. Alle vanzelfsprekendheden zijn min of meer weggevallen of ik moet ze ineens heel anders organiseren. Alles gebeurt thuis: werken, sporten, eten, borrelen, een pubquiz doen én ontspannen. Het voelt voor mij wat onnatuurlijk om altijd in of om huis te zijn. Het online yoga-programma INNERWORK kwam dan ook als geroepen: iedere dag een moment voor jezelf, rituelen creëren, houvast en rust en dat dan drie weken lang. Dit was hét moment om daaraan mee te doen.

In april stond een yoga retreat naar Spanje gepland, met diezelfde YogaSisters als die het online retreat geven. Dat reisje werd me door de neus geboord door corona, dus dan maar thuis yoga doen. INNERWORK is overigens wel wat meer dan alleen een yogalesje per dag afdraaien. Het is dus een programma van 21 dagen, waarbij het idee is dat je op een vast moment per dag een moment voor jezelf neemt, om de oefening te doen die de YogaSisters klaarzetten in een besloten Facebookgroep. Het verschilt per dag wat er online komt. De ene dag is het een yin yogales, de andere een meditatiesessie of een ademhalings- of schrijfopdracht. Op het moment dat het jou uitkomt, ga je daarmee aan de slag. Bij iedere opdracht zit altijd een korte uitleg van het doel van die sessie, vind ik erg prettig: weten wat het doel is.

Nieuw ochtendritueel
De eerste dag van de online yoga retreat komt het ritueel ter sprake: wat geeft je dag structuur? Nou! Dat was nou precies waar ik naar op zoek was. Mijn nieuwe ochtendritueel werd: om de dag hardlopen, meteen na het opstaan. En eerlijk is eerlijk: na drie weken voelt dat dus niet meer als een ‘moetje’ maar als normaal. En noodzakelijk, want door die quarantaine ben ik meer gaan koken en bakken (en dus ook meer gaan eten). Naast het nieuwe ritueel, raadden de yogi’s ons ook aan om na iedere les even kort op te schrijven hoe je je voelt en wat de sessie je heeft gebracht.

Rust voor jezelf
Die stok achter de deur om iedere dag een moment voor mezelf te nemen, was goed. Toch had ik er vaak moeite mee om me ertoe te zetten. Dan zag ik dat er een uur yoga gepland stond en dacht ik: ‘Oh, maar ik moet nog zoveel andere dingen doen..’. Allerlei excuses om maar niet even rust te nemen voor mezelf. Als ik de les dan had gedaan, voelde ik me altijd veel beter. Maar die stap ernaar toe, blijft lastig.

De mooiste opdracht voor mij was: een liefdesbrief schrijven aan jezelf. Zet de timer op dertig minuten en ga er eens goed voor zitten. Pak er een drankje bij (misschien geen snack, anders moet je weer extra hardlopen zoals ik) en schrijf alles op dat je positief aan jezelf vindt. Waar ben je trots op? Waarom? En wat zou je nog willen bereiken? Zo motiverend! Zeker in deze tijd, waarin veel minder kan. Zo blijf ik gemotiveerd om uiteindelijk weer te bloggen over reizen en kunst en cultuur.

Met de stofzuiger door je hoofd
Een nieuw patroon aanleveren, kost 21 dagen volgens de YogaSisters en dat geloof ik meteen. En misschien ga ik niet iedere dag mediteren vanaf nu, maar die keren dat het lukt: dan voel ik me er zo rustig door. Het is alsof er even iemand een stofzuiger door je hoofd haalt en alle rommeltjes heeft opgezogen. Voor wie af en toe even tot rust wil komen en wel een nieuw ritueel kan gebruiken: doe mee aan het INNERWORK-programma. Ruimt zo lekker op!

Geef een reactie