Web

Zand, zoep’n en zwoele zomeravonden op de Zwarte Cross 2018

IMG_5355

‘Stoffig hè?’, ‘Nou! Ik heb zelfs zand in m’n neus en oren!’. Het terrein van de Zwarte Cross is dit jaar droog: de zon schijnt op z’n best en iedereen is flink beplakt met zand. Maar: zand schuurt de maag en de sfeer is er absoluut niet minder om. De Zwarte Cross is weer zoals ‘ie moet zijn: veel uiteenlopende muziekstijlen bij kunstig gebouwde podia, prachtige spreuken die her en der op het terrein staan geplaatst en Achterhoekers in hart en nieren, Boh Foi Toch, op zondagochtend. Een feestje om te zijn.

Naast scheurende gitaarsolo’s, stoelen die in de lucht gaan op ABBA-muziek en Surinaamse klank bij Kenny B., is er op vrijdagavond 50 seconden doodse stil op het hele terrein. Deze Levensherdenking (in samenwerking met Amnesty International) maakt het hossende publiek even bewust van hun geluk dat ze allemaal leven. De overige 10 seconden barst er een oorverdovend lawaai los. Vier het leven!

Midden op het (verdorde) grasveld bij de Megatent strijkt de ‘Leuk da ge d’r band’ neer. Achter hen stellen Nacho, Macho en Mustachio zich op met een fles tequila, zout en citroen. Gratis shotje Tequila. De jeugdige band speelt nummers van De Staat en krijgt daarmee toch aardig wat mensen in beweging.

IMG_5373

Op de Theaterweide bespreekt André Manuel de dag in het plat. Zijn belangrijkste boodschap: was de wereld maar zoals de Zwarte Cross bezoekers: respect voor verschillende culturen, ook al versta je elkaar niet helemaal. En: meer geld naar kunst en cultuur, dat verbindt en humor versterkt dat ook nog eens. Prachtig pleidooi.

De Zwarte Cross zou de Zwarte Cross niet zijn als de crossmotoren en onmundig grote carnavaleske wagens over het crossterrein van De Schans zouden scheuren. Met dit jaar een nieuwe klasse: Race del Rio. Flamingo’s, complete treinen en tante Rikie in Braziliaanse outfit komen hier voorbij geracet.

Kom je voor het eten naar de Zwarte Cross? Dan ben je helemaal op het juiste adres. Biologische runderstoofpot, bevroren banaan met chocolade op een stokje, poffertjes, broodje schoap, noem het maar op. En een lekker speciaalbiertje voor erbij, voor de liefhebber.

Stoffig of niet, Zwarte Cross 2018 stond weer als een huis, met nieuwe podia, toffe optredens en vooral een heerlijk ontspannend sfeer. Volgend jaar weer.

Geef een reactie