Web

Wildplukken, bier tappen en pure magie: dit is Mañana Mañana 2018 in beeld

Roep de lakei, haal de knecht van stal en breng het nieuws onder de mensen; we zijn weer thuis! Het prachtige landgoed rondom Kasteel Vorden wordt elk jaar in juni omgetoverd tot het magische festival Mañana Mañana. #mooioptrekje

Dit jaar (2018) een nieuwe bar op het festival. Eentje waar bezoekers hun eigen biertje mogen tappen. Als bezoeker krijg je de verantwoordelijkheid om zelf een muntje in de melkbus te gooien. In de Achterhoek vertrouwen we elkaar. We gaan volgend jaar merken of het vertrouwen terecht was!

Het varkentje aan het spit kan niet ontbreken op Mañana Mañana. Een lekker stukje vlees voor mensen die geen probleem hebben als het eten hen nog aan kan kijken. Een ander spektakel vind je bij het Theatergedeelte, ook hier is vuur het kernwoord.

Birth of Joy: Snoeihard en lekker. Op de vrijdagavond ging het los in de Totempalentent, want saai is het nooit als deze heren op het podium staan!

Mañana Mañana lijkt één van de weinige festivals waar je enigszins rustig wakker kunt worden. Er is genoeg ruimte, niemand is luidruchtig, iedereen is lief en gunt elkaar een beetje rust in de ochtend. Het kan ook komen doordat iedereen nog brak is van de avond en nacht daarvoor. Maar laten we het voor de lieflijkheid houden op ‘we gunnen elkaar rust’.

En waar ben je aan toe, na een korte nacht? Juist, koffie! En zelfs koffie halen is een vorm van entertainment.

We waren al bang dat er geen controle zou zijn op de sfeer tijdens festival Mañana Mañana. Dankzij deze sterke man hoefde niemand zich zorgen te maken, gelukkig!

Als je denkt dat je elk hoekje van het festivalterrein wel hebt gezien. Dan heb je dat waarschijnlijk verkeerd! Tenminste, als je niet de cursus Wildplukken hebt gevolgd van Edwin Flores.

Edwin Flores neemt ons mee in zijn eetbare Mañana supermarkt, zowel op als naast het terrein. Hij weet met zijn charme op een grappige en leuke manier te vertellen hoe je eten kunt plukken in het wild. Soms met iets teveel informatie: ‘Hommeltjes en bijtjes zijn eigenlijk viespeuken. Als je honing neemt, eet je eigenlijk bijenkots.’ Oké, thanks Edwin!

‘Waar ruikt dit naar?’ Festivalganger snuffelt: ‘Naar pis!’ Oké, dat was niet de geur waar Edwin Flores op doelde. Het antwoord was: ananas. Huh? Ja, ananas. Overal langs en op de stoep te vinden. Ik durf ze in ieder geval niet – meer – te plukken. Iets met pis…

A banana a day, keeps the doctor away.

De Complimenteurs van GONZ laten diverse festivalbezoekers stralen. De complimenten butlers kijken om zich heen, nemen personen volledig in zich op om tot een lief, stoer en persoonlijk compliment te komen. En ja, ze serveren de complimenten ook nog eens op een dienblad.

Een woeste kerel met een complimenten certificaat! Zijn dag kan niet meer stuk.

The Mysterons: 5 muzikanten nemen je mee in hun psychedelische reis terug naar de jaren ’60 en ’70 met spannende, swingende en groovy deuntjes.

Op het festivalterrein kan je absoluut niet verhongeren, er is voor ieder wat wils. En mocht je heimwee hebben naar zelf eten maken. Dan is het geen probleem om je eigen ‘jeppels’ te snijden voor een paar lekkere frieten.

Zonder kampvuur, geen Mañana Mañana.

Even relaxen in het bos bij de waterpijplounge. Een momentje weg van de drukte. En om het plaatje compleet te maken was er natuurlijk ook Turkse thee met baklava.

De inmiddels huisband Boogie Beasts zorgt altijd weer voor een feestje. Zowel voor als op het podium. Je heupen kan je niet stilhouden, het is gewoon simpelweg niet mogelijk.

De Veranda by night: een sprookjesachtig plaatje met gelukkige mensen.

Uit je plaat gaan bij Mamihlapinatapai. Wie? Lees het nog maar een keer, want uitspreken is onmogelijk. Maar wat een feest! Een bijzondere muzikale mix van latin, balkan, ska en jazz.

Meezingen met The Heinoos, van de jaren ’60 tot nu. De heren toveren de ene naar de andere rock en pophit uit de hoge hoed.

Alleen de coole kinderen wisten op de zondag een top vaderdag cadeau te bedenken: naar Mañana Mañana in Vorden. De plek om je vader op te pimpen met schmink!

Op het festivalterrein zijn er ontelbare activiteiten en diverse spellen te spelen voor jong en oud. Soms in een nieuw en creatief jasje gestoken! Zoals de Twister Vouwdoos.

‘Hé, ik ken dit nummer!? Bruno Mars! Oh nee, toch niet. Oh wel! Maar wat zingen ze nu?’ Na een minuutje kom je erachter dat je luistert naar VandeStraat uit Groningen. Een frisse band die op bestaande muziek Groningse teksten schrijft!

Nooit naar huis gaan zonder de kokosballen van Madame CoCos. Te lekker voor deze wereld, te slecht voor de heupen.

De Hiltop Howlers: de band die Hendrik Jan Lovink oprichtte na De Voederbietels voelt als een warm bad. Fijne bluesrock op de zondagmiddag!

Een knap stukje kunst met behulp van een kettingzaag. Bijna zonde dat deze in de avond opging in vlammen. Maar wie zegt nou nee tegen een mooi groot kampvuur op Mañana Mañana?

Kortom: Hasta la próxima Mañana Mañana!

Beeld & tekst: Esmé Elbers.

Geef een reactie