Web

Leesbevordering op het VMBO: naar een doorlopende leerlijn

“Het gevoel van ‘lezen is leuk’, dat willen we onze leerlingen graag teruggeven. Op de basisschool lezen leerlingen wel veel, maar zodra ze naar de middelbare school gaan, lijkt het alsof het plezier in lezen verdwijnt”. Aan het woord is Anneke Verbakel, docent Nederlands op het Van Haestrechtcollege in Kaatsheuvel. Ruim twee jaar geleden besloot haar vakgroep dat er meer leesbevorderende activiteiten moesten komen op het Van Haestrecht. Geert Smeets, leesconsulent bij de Bibliotheek Midden-Brabant, hielp hen op weg.

IMG_2633 (2)

Klaar voor de maatschappij
“Op het VMBO wordt te weinig gelezen, waardoor grammatica en woordbegrip ook achterblijft. Het startpunt moet zijn: leesplezier, het is heel goed voor de ontwikkeling”, zegt docent Anneke Verbakel. “Leerlingen kunnen zich door boeken te lezen ook beter inleven in anderen”, vertelt leesconsulent Geert Smeets. “Door in de huid van een hoofdpersoon te kruipen, leer je je in een ander te verplaatsen. Daarnaast is goed kunnen lezen belangrijk voor je vervolgopleiding en om jezelf te kunnen redden in de maatschappij. Ook train je je concentratievermogen met lezen, die spanningsboog van gemiddeld tien minuten die veel leerlingen hebben, kun je vergroten”, gaat hij verder.

Dit artikel is geschreven in opdracht van De Bibliotheek Midden-Brabant. Het hele artikel is op de website van De Bibliotheek te lezen. 

Geef een reactie