“Oh, wow! Ik heb de Vereeniging nog nooit zo in het donker gezien. Wat een mooie zalen”, een bezoekster van Deep End Film in de Vereeniging kijkt vol bewondering naar de gigantische zaal waarin een film geprojecteerd is. Haar reactie is typerend voor de gemiddelde Kunstnachtbezoeker van 23 september: je komt op locaties waar je zelf misschien niet zo snel zou komen of die vaak voor andere doeleinden worden gebruikt. Daarbovenop beleef je verschillende soorten kunst. Van dansen op techno in De Smeltkroes tot korte films van Go Short in het Besiendershuis tot een samenwerking tussen Doornroosje en Galerie Bart: de Kunstnacht laat je net even anders kijken naar Nijmegen en naar kunst.
Opening
Waar we vorig jaar nog met z’n allen naar een flitsende, beukende balkonscène in het Honigcomplex keken, is er dit jaar gekozen voor een minder industriële doch elegante locatie voor de feestelijke opening: concertgebouw de Vereeniging. Het grootste jongetje op de Keizer Karel-rotonde biedt vandaag naast een kunstnachtsamenwerking ook onderdak aan een half uur durende show van muzikaal collectief Happy Camper. Na een tijdje afwezigheid is dit project weer helemaal terug: met de vertrouwde wonderlijke melodieën, maar dan opnieuw uitgevonden met synthesizers, drumpads en 3D-geprinte loops. Met aan de basis toetsenist Job Roggeveen en in de spits de prachtige stemmen van Marien Dorleijn (Moss) en Pien Feith, valt er al genoeg te zien en horen, maar nieuwe drummer Lisa Ann Jonker (ook wel bekend van Bombay) krijgt het elektronische geheel een nieuwe dimensie. Interessante boeking met een prima timing, deze opening: Nijmegen krijgt de première van de show in nieuwe bezetting, met daarin gloednieuwe tracks van de aankomende plaat Gravity. Een mooie schop onder de reet om de hele avond door te stad te gaan crossen.
Galerie Bart en Doornroosje
Bij Galerie Bart in het Honigcomplex is een mooie combinatie van visuele kunsten en muziekbeleving te zien. Hier komen kunstenaars en VJ’s samen tot een exclusieve vorm van kunst: the art of dance. Zo staat er de Red Squirrel & Sobeer van Tim Boin, Sober Industries. Deze kunstwerken zijn dieren die uit geometrische vormen bestaan. De Sobeer is uit hout gesneden, maar Red Squirrel is juist een sculptuur waarop de kunstenaar ‘project mapping’ uitvoert: verschillende visuals komen op de geometrische eekhoorn terecht, waardoor je blijft kijken en wegdromen. Ook bij Galerie Bart: The cupe of tape, een mix van visuals en muziek, waarin deze vormen elkaar beïnvloeden en je ook hier gefascineerd blijft kijken.



In het centrum is de Vereeniging voor de gelegenheid omgebouwd voor een ware Deep End Film – zwerftocht. Je volgt de lichtjes door het hele gebouw en komt in zalen waar je als bezoeker niet zomaar komt. Op verschillende plekken draait een film waarin het thema ‘de weg kwijt zijn’ is en je bijvoorbeeld een korte film ziet waarin een vrouw in zichzelf pratend haar leven overdenkt. In LUX heeft Oddstream een plekje ingenomen op de benedenverdieping. De In-situ-installatie die hier staat, maakt dat mensen echt even de tijd nemen om rond te lopen en met elkaar het kunstwerk te bespreken. In het werk staan alle objecten met elkaar in contact en combineren ze allemaal een beweging met een geluid. Het werk vormt in z’n geheel vooral een fascinerend idee om naar te kijken, maar de betekenis blijft wat onduidelijk.
Eenmaal buiten aangekomen voelt het Mariënburgplein als het bruisende hart van de Kunstnacht, met vier bezienswaardigheden naast elkaar: het zojuist genoemde LUX, Bibliotheek de Mariënburg, de Mariënburgkapel én het Mariënburgplein zelf zijn alle vier Kunstnachtlocaties. In de bibliotheek is het gezellig vertoeven, want daar heeft De Schoenfabriek een soort alternatieve bieb neergezet die het daglicht niet kan verdragen. Er wordt flink wat bier weggetikt, er staat een flinke rij voor een illegaal casino, Dikke Dennis draait plaatjes in zijn blote pens en een andere knakker loopt er net zo ongekleed bij, met een Cees Buddingh-strofe op zijn multi-laagsonderbroeken. Op de terugweg worden we met een biertje in de hand nog even aangehouden door een meneer die kan goochelen met literatuur: kies een boek van de stapel, noem een pagina, en de beste man vertelt je het eerste woord van de pagina. Of hij draait het hele zaakje om. Veel entertainment op één locatie, hier in de stadsbieb. Geen wonder dat het er zo druk is.
Buiten is het dansen geblazen bij de funk-, dub- en swingplaten van Power to the Pipo. En dan zorgen ze ook nog voor live muziek! Wie die muziek als fijn achtergrondmuziekje wil gebruiken tijdens interessante monologen (dat is nog eens maximaal gebruik van de Kunstnacht), is op de goede plek in de kapel aan het Mariënburgplein. Daar host Radboud Reflects een avond die tracht de tijdsgeest van nu in beeld te krijgen. Later op de avond een filosofie-sessie over kunstmatige intelligentie die op de vraag ‘gaan robots de toekomst overnemen?’ afstevent, zonder in doemdenken te vervallen. Naast het platte entertainment in de bieb en gezellige muziek gedempt door de kapelmuren een leuke diepzinnigere afsluiting van het Kunstnachtprogramma.