Web

Fijnproeven, brommers kieken en mooi hendig an op de Zwarte Cross 2017

Twee mannen gekleed in een rode zwembroek en een geel shirt met daarop de tekst ‘Baywatch’ paraderen langs de rand van het water. Badslippers aan, petje op: dit zijn de strandwachten van Playa Gasolina. Een van de nieuwste aanwinsten van de Zwarte Cross waar je, net als op de rest van het terrein, ontspannen geniet van een drankje en hapje én uitstekend mensen en hun zorgvuldig gekozen outfits kunt (be)kijken.

De Zwarte Cross zorgt in 2017 ook weer voor verrassende momenten en is zo mogelijk nog groter gegroeid. Een uit de kluiten gewassen cross, waarbij de echte cross toch nog steeds een van de hoogtepunten is van het festival. Het is dit jaar chillen geblazen op de Fijnproeversweide, met een speciaal biertje van ‘De Bronckhorster’ of gewoon lekker relaxen onder gigantische paddenstoelen. Vlak naast de Fijnproeversweide, is de Dansvloer deze editie neergestreken. Vorige jaren was deze meer centraal op het festivalterrein gelegen, maar nu is ie verplaatst en huist er veelal techno, hardcore, dance en house: muziek waarbij je je oordopjes nodig hebt. 

 

Het uitverkochte festival trekt uiteraard veel bezoekers uit de Achterhoek, maar ook uit de rest van Nederland zijn groepen vrienden, vriendinnen, families en bekenden hierheen gekomen. Zo staat er een groep jongens uit Drenthe bij het Hoofdpodium bij het optreden van Racoon te kijken. “We kopen ieder jaar standaard kaarten”, vertelt een van hen. “Voor ons maakt het niet uit welke artiesten er komen, het is toch wel gezellig.” Ook een andere bezoekster zegt: “Ik kom hier voor de sfeer, niet per se voor een bepaalde band. Het geheel, de hele belevenis, dat is het mooiste aan de Zwarte Cross”.

 

Ondanks dat veel bezoekers niet per se voor één band komen, is er toch een behoorlijk serieuze programmering neergezet voor het weekend. Veertig unieke locaties telt de Zwarte Cross. Op het Hoofdpodium komen namen als Rondé, Racoon, The Golden Earring en Chef Special voorbij. Die laatstgenoemde zorgt voor een goed feestje met afwisseling van dansbare salsa-invloeden, rustige meedein-nummers en goede meezingers.

De Zwarte Cross ademt gemoedelijkheid, gekkigheid en nuchterheid (zeker niet qua alcoholgehalte). Van touwtje springen op de Theaterweide tot brommers kieken op het crossterrein: niks is hier te gek. En ook niemand is hier te gek. Dat maakt dit festival misschien wel het meest uniek. Een uit z’n jasje gegroeide motorcross die trouw blijft aan z’n Achterhoekse roots.

 

Geef een reactie