Nijmegen Cultuurstad·Web

Expositie Gladiatoren in Museum Het Valkhof maakt geschiedenis levend

verschillende-gladiatoren

Twee gespierde mannen, gehuld in harnassen en met slechts een lendendoek om hun middel, sieren het campagnebeeld van de nieuwste expositie in Museum Het Valkhof: Gladiatoren, helden van het Colosseum. Met deze tentoonstelling wil het museum laten zien dat de gladiatoren in de eerste eeuwen na Christus meer waren dan alleen de rauwe, vechtende mannen zoals we die kennen uit Hollywood-films. In Gladiatoren, helden van het Colosseum krijgt de bezoeker op een boeiende en levendige manier een inkijkje in het leven van deze mannen (en heel soms vrouwen).

Levensgrote poppen, aangekleed in de stijl van de Gladiatoren, zijn op een grote houten schijf gepositioneerd. Op de achtergrond draait een projectie van vechtende gladiatoren. Zodra je de tentoonstellingsruimte binnenkomt, word je omringd door beelden, geluiden en objecten uit de klassieke oudheid. Het pronkstuk voor Het Valkhof is de kelk die meteen bij het begin van de expositie te zien is. Deze groengeglazuurde beker, waarop gladiatorengevechten afgebeeld staan, is opgegraven in Nijmegen. Dat de tentoonstelling in Het Valkhof is terecht gekomen, is dan ook geen toeval.

Samenwerking met Rome
Museum Het Valkhof is de derde locatie waar de expositie is neergestreken. Hiervoor was deze al te zien in Denemarken en daarvoor in Tongeren, België. De rondreis eindigt in Nederland, want de vele historische stukken die uit Italië in bruikleen zijn, moet na 18 maanden terug naar hun eigen land. Voor deze expositie werkte Het Valkhof samen met het Colosseum, veel stukken komen dan ook daar vandaan. Een bijzondere samenwerking op een bijzondere locatie: Nijmegen had namelijk in de eerste eeuw ook een amfitheater, waarvan resten in Nijmegen-Oost in 1978 zijn teruggevonden.

duel-voor-de-doden

Colosseum
In de tentoonstelling wordt regelmatig de link gelegd tussen Nijmegen en het Colosseum, maar er is ook plek voor uitleg van de diverse soorten gladiatoren en hun uitrusting. Eén zaal is volledig gewijd aan het amfitheater van de keizers: het Colosseum in Rome. Hier vind je een 3D-beeld van het Colosseum en een maquette van het origineel. In deze ruimte zijn veel stukken van het theater tentoongesteld, allemaal mooi belicht en zo dichtbij dat je het gevoel hebt alle beelden en stenen aan te kunnen raken.

Gladiatoren, helden van het Colosseum brengt de geschiedenis van Nijmegen en van de Gladiatoren weer tot leven, in een expositie die tot de verbeelding spreekt en ook prikkelt om verder te kijken. En: na het zien van deze tentoonstelling is een tripje naar Rome en het Colosseum nog meer de moeite waard door de nieuwe inzichten die deze expositie geeft.

De expositie Gladiatoren, Helden van het Colosseum is van 1 oktober 2016 tot 5 maart 2017 te zien in Museum Het Valkhof in Nijmegen.

 

Geef een reactie