Nijmegen Cultuurstad·Web

Nieuwe Oogst raak rauwe randen en zaait verrassende werken

 

 

In een donkere ruimte achterin de hoek van de galerie lokt een aantal rauwe beelden over een achterstandswijk in Rotterdam de bezoeker. Eenmaal bij de schilderingen op karton aangekomen, word je als kijker meegenomen in de wereld van kunstenaar Belushi Metaal (1986). De werken zijn weinig belicht en rondom een wenteltrap opgehangen. Belushi is één van de negen kunstenaars van de Nederlandse kunstacademies wiens werk geselecteerd is om hier in Galerie Bart in Nijmegen te laten zien.  

“We letten bij het selecteren van de kunstenaars op lef en talent,” vertelt Xera Alberts van Galerie Bart. “Wanneer er één werk van de student heel goed is, maar de rest van de werken minder, dan kiezen we die vaak niet. We moeten wel potentie zien.” In de zomer ging het team van Galerie Bart (in Nijmegen en in Amsterdam gevestigd) langs alle afstudeerexposities van de kunstacademies in Nederland. Daaruit ontstond de elfde editie van Nieuwe Oogst; een groepsexpositie van vers afgestudeerden.

Veilige keuze?
“Dit jaar is het een zware dobber geweest om het eens te worden over de kunstenaars die mochten exposeren,” vertelt Simone Kol, scout van Galerie Bart tijdens de opening op 11 september. “Dat is een goed teken, denk ik. Vorig jaar kregen we veel reacties terug waarin bleek dat onze keuze veilig was. Dat vonden we geen compliment, dus ik hoop dat de reacties nu anders zijn.”

Maatschappelijke link
Veilig is de expositie zeker niet te noemen, met een installatie van levensgrote stenen van papiermaché, die meteen opvalt als je binnenkomt. Deze stenen symboliseren de grote roze-blauwe keien die beeldend kunstenaar Lilian Vlaun (1993) op Aruba zag. Ze was onder de indruk van de stenen, totdat ze erachter kwam dat deze door mensen waren geplaatst. Thema’s als imitatie en natuurlijk versus kunstmatig spelen zo een rol in haar kunst.

Net zoals in Lilians werk, heeft bijna iedere student wel een maatschappelijke link in zijn of haar werk. Zo beeldt Luca Grimaldi (1985) alledaagse gebruiksvoorwerpen op zijn schilderijen af om te laten zien dat ze aan de ene kant weinig nut hebben, maar aan de andere kant wel in onze maatschappij gebruikt worden en er blijkbaar geen alternatief voor is.

lilian-vaun-installatie-achtergrond-luca-grimaldiWerken van Luca Grimaldi  achtergrond) en Lillian Vlaun (op voorgrond)

Prikkelende tentoonstelling
De expositie Nieuwe Oogst geeft een mooi overzicht van diverse disciplines die de beginnende kunstenaars uitoefenen. De samenstelling van alle kunstwerken in één ruimte is goed gelukt; iedere kunstenaar komt tot z’n recht en het geheel oogt overzichtelijk en prikkelt de bezoeker. Het is een fijne gewaarwording: waar je ook kijkt, je ziet telkens een andere stijl, nieuwe vormen en afbeeldingen die aanzetten tot nadenken.

De groepsexpositie Nieuwe Oogst is nog tot en met 16 oktober te zien in Galerie Bart, Waalbandijk 14c (Honigcomplex) in Nijmegen. Daarna verhuist de tentoonstelling naar Galerie Bart in Amsterdam.

Geef een reactie