Web

Mix Match Museum in Van Abbemuseum Eindhoven verrast met originele publiekskeuzes

 

Een paspop is gehuld in een zwarte, zijden jurk met daarin gekleurde ballonnen verwerkt. Dit stuk is onderdeel van de haute couture herfst-winter collectie van Viktor & Rolf en is overgevlogen uit de collectie van het Groninger Museum. Daarnaast hangt een röntgenfoto van een hand, uit de collectie van Museum Boerhaave in Leiden. Dit is het Mix Match Museum: het publiek kon tot eind januari 2014 een eigen expositie samenstellen uit 300 objecten uit de collecties van zes musea. Het Van Abbemuseum in Eindhoven koos uit de inzendingen vijf opvallende publiekstentoonstellingen.

De vijf gastcuratoren, zoals de ontwerpers van de uitgekozen exposities genoemd worden, hebben allemaal een compleet ander thema verwerkt in hun tentoonstelling. Mix Match Museum is hierdoor niet alleen een mix van kunstwerken uit verschillende musea, maar geeft ook een mooie inkijk in de manier waarop publiek naar kunst kijkt en selecteert.

Mix Match Museum matcht thema’s
De mini-expositie van Annette Brandenburg (in het dagelijks leven o.a. secretaresse) heet ‘Zien en gezien worden’. In haar verzameling van werken is duidelijk terug te zien dat ze fotografie inspirerend vindt. Ze koos een servies uit de 19e eeuw met daarop gefotografeerde Amsterdamse stadgezichten uit de collectie van het Amsterdams Museum en zocht daar passende werken bij. Zoals de foto Christy T. 66 (1988) van fotograaf Erwin Olaf, waarop een vrouw naakt is afgebeeld. Haar thema spreekt aan en ze heeft dit op een prettige, toegankelijke manier neergezet door werken te kiezen die bij elkaar passen en elkaar aanvullen.

Andere blik op musea
Als bezoeker wil je weten wat de gastcuratoren dreef om voor deze objecten en kunstwerken te kiezen. ‘Het rariteitenkabinet anno nu’ van Geertjan van der Meulen (student watermanagement) laat bijvoorbeeld een hele ander blik op musea en kunst zien. Van der Meulen blikt in zijn expositie terug op de eerste musea. Toentertijd waren dat rariteitenkabinetten waarin opmerkelijke spullen bewaard werden. Van der Meulen laat in zijn kabinet zien hoe zo’n verzameling er v uit zou zien, vergezeld met stukken van vroeger. Een origineel idee dat een nieuwe blik werpt op de taak van musea.

Mix Match Museum verrast, verbaast en maakt nieuwsgierig. Het is een mooi concept dat toegankelijk is, omdat het door het publiek is samengesteld. De curatoren nemen je mee in hun gedachtegang en maken kunst zo net een tikkeltje makkelijker te begrijpen.

Geef een reactie