Web·www.CultuurBewust.nl

Belgische modeontwerper Dries Van Noten showt inspiratiebronnen

Hoe werkt inspiratie? Hoe ziet een creatief proces eruit? In de tentoonstelling Inspirations van de Belgische modeontwerper Dries van Noten (1958) krijg je dubbel en dwars antwoord op deze vragen. Het Modemuseum Antwerpen is getransformeerd tot een ruimte met vitrines waarin Van Notens collecties te zien zijn, samen met zijn inspiratiebronnen. Van India tot aan films, van Vlaamse schilders tot aan Duitse toeristen, Van Noten liet zich erdoor inspireren voor zijn prachtige kledingstukken.

Inspirations was al eerder in Parijs te zien, maar in het Modemuseum Antwerpen heeft Van Noten er wat extra’s aan toegevoegd. Zo leende hij stukken uit het archief van het museum om deze expositie te maken. Nooit eerder kwam Van Noten in zo’n expositie uit voor zijn inspiratiebronnen. Van Noten komt ineens dichtbij, juist door de combinatie van zijn ontwerpen, het kunstwerk dat ter inspiratie diende en een filmpje van het defilé.

Vlaamse schilders vs. Dries van Noten
Een van de vitrines toont het onderdeel Flemish Masters. De vrouwencollectie herfst-winter 1999-00 van Van Noten is duidelijk geïnspireerd op het schilderij van Lumley (Lady Margaret Wotton, link?). Het kleurgebruik in de kleding komt overeen met dat van het schilderij. Ook paste Van Noten het handwerk toe dat in de zestiende eeuw gebruikelijk was. Om de verwachtingen te doorbreken, ontwierp hij een geel truitje.

De inspiratie van kunst
Ook in de vitrine The Piano is de inspiratiebron niet moeilijk te vinden. De vrouwencollectie lente-zomer 1999 is gebaseerd op de gelijknamige film. Het schilderij Tempete van Thierry De Cordier dat erbij hangt voegt veel toe aan deze installatie. De sfeer op het schilderij is sober, zwart donker water komt dreigend omhoog. De kleding ziet er, verwijzend naar het schilderij, uit alsof deze nat is geworden.

Van Noten is erg van de details: de poppen dragen kettingen van mosselen en schelpen. Inspiratie werkt inspirerend Iedere etalage is het waard om goed te bekijken. Over elke combinatie is nagedacht en het verhaal dat achter de collectie zit is erg mooi om te zien. De inspiratie van deze modeontwerper werkt ook voor bezoekers inspirerend, niet op de laatste plaats om snel naar de winkel te rennen en zelf een mooie collectie aan te schaffen

Geef een reactie