Web·www.CultuurBewust.nl

Stukafest Tilburg: gezellige mix van cultuur & studentikoze kamers

“Kom binnen, doe je schoenen maar uit en ga lekker op de matrassen zitten.” De gastvrouw van de eerste ronde Stukafest maakt het de bezoekers gemakkelijk. Stukafest is in Tilburg neergestreken: drie rondes met optredens van diverse artiesten, van muziek tot aan literatuur en cabaret. Een knusse ontmoeting van onverwachte acts gecombineerd met een bezoekje aan studentenkamers.

Neil Robinson opent de eerste ronde met zijn mini-show. waarin hij grappen over hoe Nederlanders zijn, bekeken door de ogen van een buitenlander. Hijzelf dus. “Die spreekwoorden van jullie. Die zijn fantastisch. Bijvoorbeeld ‘ga toch fietsen’. Dat zou ik in Canada nooit kunnen zeggen. Daar zou ik zeggen: ‘ga toch een berg beklimmen’. Maar dat slaat dan in Nederland weer nergens op.” Robinson krijgt de studenten in de kamer goed mee, met vlotte grapjes en grappig anekdotes vermaakt hij hen.

Ronald Gipharts voorleesshow
Een paar kilometer verderop, in het centrum van de stad, begint de tweede ronde. Ronald Giphart zit hier in een studio omringd door studenten en een paar oudere mensen. Zijn nieuwe boek Harem is net uit en hij wil daar onder meer graag uit voorlezen. Hij leest stukken uit zijn nieuwe boek en gedichten over zijn kindje dat ernstig ziek was voor en draagt zijn theatershow deels voor. Tussendoor beantwoordt hij vragen uit het publiek. Een hele korte kennismaking met deze schrijver en voornamelijk met zijn werk, want zo makkelijk laat Giphart niet het achterste van zijn tong zien.

Bazzookas
De Bazzookas spelen in een kamer die sfeervol is ingericht met kerstverlichting en brandende kaarsjes. Er wordt veel gedanst in de studentenkamer. Tegen het einde van het optreden legt de zanger de muziek even stil, om een groepsfoto te laten maken van de band met het publiek

Charl Delemarre
Achterin een smalle kamer met een schuin dak staan singer-songriter Charl Delemarre, gitarist Tjebbe Zeeman en contrabassist Camiel Jansen. Ze spelen hun Nederlandstalige nummers met veel gevoel voor een publiek van ongeveer tien mensen. Het publiek zit op een stoel, stil te luisteren. Er heerst een serieuze sfeer. Bij het laatste nummer, ‘De Bekentenis’, wordt het publiek gevraagd om mee te zingen, waardoor de sfeer losser en gezelliger wordt.

Shattered Lights
De poprockband Shattered Lights speelt in een volle, donkere kamer met muren die volledig zijn beschilderd. De band is ontstaan op de muzikantenopleiding van de Herman Broodacademie, waar ze hun nummers schrijven en opnemen. Door de professionele lichtinstallatie die er is opgehangen voelt deze kamer niet meer aan als een studentenkamer. Het publiek komt een beetje in beweging, maar houdt zich wel in. Nadat ze al hun eigen nummers gespeeld hebben wil het enthousiaste publiek meer horen. Shattered Lights besluit de avond af te ronden door met het publiek ‘Het is een nacht’ van Guus Meeuwis te zingen.

Mama Franko
Chaos. Dat is de derde ronde van de avond, tenminste bij het studentenhuis dat Mama Franko over de vloer heeft. Een achtkoppige band waarin trompet, saxofoon, gitaar,

trommels, drums en zang afgewisseld worden met raps. Een complete muzikale chaos, zoals een van de bandleden het noemt. Een combinatie van reggae, ska, funk en hiphop: weinig mensen blijven maar stil staan bij hun muziek. Van stiekeme heupbewegingen tot uitbundige salsamoves, alles komt hier voorbij in het publiek.

Stukafest maakt cultuur toegankelijk voor veel mensen, de optredens zijn laagdrempelig en gezellig. Het festival is een fijne ontmoeting met de stad en met de artiesten in Tilburg.

Geef een reactie