Web·www.CultuurBewust.nl

Persoonlijke herinneringen en grauwe geschiedenis van Marc Chagall in Brussel

Een expositie waarin geschiedenis, persoonlijke herinneringen en experimenten duidelijk naar voren komen. De Wit-Russische schilder Marc Chagall maakte in zijn jaren als schilder veel verschillende fases door: van realistische werken tot aan extreem abstract. Van bijna kinderlijke schilderingen tot aan heftig kleurgebruik in veel schilderijen die hij in de Eerste – en Tweede Wereldoorlog maakte. Chagall maakte expressief werk, vol passie, woede en liefde. De kleuren, de soms harde penseelstreken, grote vlakken of liefdevolle bloemen maken dat duidelijk. In de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België is zijn oeuvre van ruim tweehonderd werken te zien in de tentoonstelling Retrospective. 

De expositie in Brussel is chronologisch opgezet. Als bezoeker word je meegenomen in zijn werken en in zijn leven tegelijkertijd. Want die zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Chagall groeide op in de Joodse traditie en dat bepaalde zijn hele leven. In Rusland begon zijn carrière als schilder en door de jaren heen reisde hij (soms gedwongen) naar Parijs, de Verenigde Staten, Berlijn en Rusland. Iedere periode van zijn leven, kent een bepaalde uiting in zijn schilderwerk. Door de chronologie komt dit sterk naar voren en dat maakt de tentoonstelling interessant om naar te kijken.

Experimenteren
Begon hij in 1909 bijvoorbeeld met Rood Naakt, een schilderij met een daarop een naakt afgebeeld in donkerrood, dat heftig afsteekt tegen het groene waarop de persoon ligt. De bloemen die afgebeeld zijn, komen regelmatig terug in Chagalls latere werk. Deze verwijzen naar het goede, naar de harmonie. Een eindje verderop in de tentoonstelling hangt werk van slechts een paar jaar later. De Verleiding (1912) is veel abstracter, veel meer geïnspireerd op Picasso. Het werk stelt Adam en Eva voor, met in het midden de appel. Hierin komt duidelijk naar voren dat Chagall experimenteerde en zocht.

De invloed van de geschiedenis
In Chagalls latere werk komt zijn Joodse achtergrond steeds meer naar voren en is ook de impact van grote gebeurtenissen als de opkomst van Hitler terug te vinden. In Kruisiging in het geel (1942) komt dit terug. Jezus aan het kruis (met erg vrouwelijke heupen en benen), de gifgroene rol van de Torah, de engelen en een lam verwijzen naar het geloof. Op de achtergrond woedt een brand en roepen mensen om hulp. Veel van zijn werk in die tijd zit vol symboliek en geschiedenis.

Retroperspective is een ware en mooie terugblik op het werk van Chagall. De expositie laat expressie zien, toont herinneringen en geeft een goed overzicht van Chagalls levenswerk.

Geef een reactie