Web·www.CultuurBewust.nl

Project Artist-in-residence in de voetsporen van Vincent van Gogh

Ze zitten er nog maar net, maar in hun hoofden borrelen de ideeën al. Fotografe Wiesje Peels en grafisch ontwerper Steffen Maas zijn de komende zes weken de kersverse inwoners van het Van Gogh artist-in-residence gastatelier in Zundert. Dit atelier bevindt zich op een steenworp afstand van het Van GoghHuis, dat op de plek staat waar Vincent van Gogh (1858-1890) geboren werd.

Iedere maand huist een andere hedendaagse kunstenaar in het atelier om onderzoek te doen en werk te maken, geïnspireerd door deze historische plek én door Van Goghs werk en leven. De komende zes weken is de eer aan Peels en Maas. Al ruim vijftien jaar werken ze samen aan diverse projecten waarin ze fotografie en vormgeving combineren.

Gogh with the flow
Ook in het project waaraan ze in het Van Gogh atelier werken, maken ze een combinatie van fotografie en grafisch ontwerp. De kunstenaars willen portretten van dorpsbewoners maken, vastgelegd op camera. Alleen maken ze deze niet op de standaard manier. Het idee is om de achterkant van de bewoners te fotograferen en deze grafisch te bewerken. Op die wijze ontstaan er beeldexperimenten die eruit zien als karikaturen.

De foto’s hebben een connectie met Van Gogh, omdat de kunstenaars spelen met de kleuren uit zijn werk. “Zo willen we ons eigen verhaal maken en maken we een verbeelding van zijn leven”, aldus Maas. “Een hipster Van Gogh.”

“Het is een begin. Misschien is het eindresultaat anders, want we gaan het nu onderzoeken”, vertelt Peels. “We willen geen Van Gogh imitaties maken, maar ons eigen werk. We zetten bepaalde types neer, die zijn levensverhaal verbeelden. Ons werk moet het gevoel overbrengen dat je ook krijgt bij Van Goghs schilderijen”, aldus Peels.

Het atelier
Het atelier waarin de twee mogen werken, bestaat sinds 2011. Ruim dertig kunstenaars gingen hen al voor. Het Vincent van GoghHuis startte dit programma omdat ze hiermee de droom van Van Gogh, een plek voor een schilders gemeenschap, wilden realiseren: het atelier van het Zuiden. Waarin  Kunstenaars van over de hele wereld kunnen zich aanmelden voor het project, maar sommigen worden ook uitgenodigd. Zowel jonge talenten als gevestigde namen zijn belangrijk volgens curator Ron Dirven. “Van Gogh is een inspiratie voor vele hedendaagse kunstenaars. Dit is een gewilde plek. Het heeft historisch een sterke betekenis en het zorgt meteen voor een podium voor de kunstenaars.”

De kunstenaars die in het atelier zitten, kunnen kosteloos verblijven. In ruil daarvoor wordt verwacht dat ze twee werken achterlaten: één voor de vaste collectie van het Van GoghHuis en één voor de veiling die eens per jaar plaatsvindt. In de periode dat Peels en Maas er zitten, hangt het werk van de vorige kunstenaar Inas Al-soqi (27) in de expositieruimte naast het atelier.

De inspirerende omgeving waarin Van Gogh zo’n belangrijke rol heeft gespeeld, is voor vele kunstenaars een unicum om in te werken. Zo ook voor Peels en Maas. Van Goghs verhaal leeft zo voort en dat maakt dit project waardevol.

 

 

Geef een reactie