Web

Kunstblock Tour in Witte de Withkwartier geeft samenbundeling van kunstinstellingen mooi weer

Verwachtingsvol zijn zestien paar ogen gericht op de rondleider van de avond. De  groep bezoekers wacht  tot de Kunstblock Tour begint. “Oké, laten we hier beginnen. Dit is de expositie Dai Hanzhi: 5000 Artists”, vertelt Lesley Wijnands (Educatie Witte de With) van de avond. We stappen een ruimte binnen die voor driekwart gevuld is met een gigantisch kunstwerk. Dit is nog maar het begin van de Kunstblock Tour. Elke eerste vrijdagavond van de maand is het Kunstavond. Dan openen alle hedendaagse kunstinstellingen van het Witte de Withkwartier in Rotterdam hun deuren. De Kunst-block Tour stipt in een rondleiding van een uur deze plekken aan.

Het kunstwerk dat we te zien krijgen, is The Angle van Ni Haifeng (1964). Het is schuin vlak, met daarop een bed en een paar meubels, allemaal in het wit gehuld met daarop zwarte cijfercombinaties gedrukt. Met zijn werk wil hij breken met de Chinese traditie van kalligrafie. De combinaties van cijfers zijn onjuist en dat is bewust zo gedaan.

TENT
De route gaat verder naar TENT, dat in hetzelfde hoge, witte gebouw zit als het Witte de With Center. De tentoonstellingen die hier zijn te zien, wisselen regelmatig. Nu zijn de genomineerden en winnaar van de Dolf Henkes Prijs 2014 te zien. Zodra je de zaal van genomineerde Silvia B. (1963) binnenkomt, raak je overweldigd door de hoeveelheid opgezette dieren, bizarre combinaties van maskers en bont en ‘curiosa’ die ze heeft verzameld. Een zaal eerder hangt het werk van winnares Lidwien van de Ven (1963). Zij legde politieke gebeurtenissen vast op momenten die niet in de media verschenen.

Lesley vertelt: “TENT is gericht op de Rotterdamse kunstenaars en Witte de With is meer internationaal en nationaal georiënteerd. Dat is het grote verschil tussen deze twee instellingen.” Ze staat bij elk instituut kort stil bij de geschiedenis en de link met Kunstblock.

Kunstblock
Kunstblock bestaat uit TENT, CBK Rotterdam, Witte de With Center for Contemporary ArtShowroom MAMAV2_ Instituut voor de Instabiele Media en WORM Instituut voor Avantgardistische Recreatie. “Kunstblock wil de krachten van de kunstinstellingen bundelen en zo nieuwe culturele verbanden leggen”, aldus Lesley. “Ieder instituut is op zichzelf heel uniek en samen kunnen ze nog meer laten zien op zo’n avond.”

Showroom MAMA
Aan de overkant van de straat zit Showroom MAMA, een ruimte die helemaal is omgeven door glas, zodat voorbijgangers naar binnen kunnen kijken. Bij MAMA is de jongere generatie aan zet. De expositie die er momenteel te zien is, heet Outsourcing Performances. Terwijl we naar het volgende instituut lopen, vertelt Germa Roos, coördinator van de Kunstblock Tour: “We willen mensen letterlijk de drempel over helpen om instituten binnen te gaan, op deze avonden. En we willen graag kunst betrekken tot de belevingswereld van de stad en de bewoners.”

WORM
Het eindpunt van de tour is WORM Instituut voor Avantgardistische Recreatie. “Hier zijn regelmatig feestjes, er is een bioscoop en er vinden culturele programma’s plaats. Alles in WORM is gerecycled.” Een van de bezoekers van de tour vraagt: “Zijn de drankjes ook gerecycled?” Het scheelt niet veel, want echt alles binnen is hergebruikt. De stoelen, de wc’s (hergebruikte waterreservoirs) en de wanden van de bioscoop zijn gerecyclede vliegtuigraampjes.

De Kunstblock Tour maakt de instellingen net wat toegankelijker voor bezoekers. Iedere eerste vrijdagavond van de maand om 19:00 uur begint de rondleiding bij het Witte de With Center for Contemporary Art. De kunstavond is van 18:00 uur- 21:00 uur en is gratis toegankelijk.

Geef een reactie