Web

Kunst shoppen op PAN Amsterdam

“Dit werk lijkt wel onaf”, een man gekleed in een keurig gestreken blouse en een gekleurde broek loopt hoofdschuddend de stand uit. Zijn vrouw, minstens zo netjes gekleed, loop achter hem aan en zegt: “Nee, dát is nou kunst.” Het is de openingsdag van PAN Amsterdam in de RAI. Kunstliefhebbers, antieksnuffelaars en designbewonderaars kunnen zich hier de hele dag vergapen aan (en verwonderen over) de meest uiteenlopende kunstobjecten en uiteraard ook de kunst kopen.

De beurs staat vol met kunsthandelaren die hun foto’s, gigantische schilderijen, zilverwerk, sieraden, sculpturen en antiek aan de man willen brengen. Elk van de 123 handelaren heeft en eigen standje. De inrichting ervan verschilt nogal per stand. Zo heeft Kunsthandel P. de Boer bv er een huiskamersetting van gemaakt.  Er staat een eettafels met stoelen erbij die zijn bekleed met een glanzende stof. Aan de wanden hangen de schilderijen die te koop zijn. Hier zijn voornamelijk landschappen te zien. De bezoekers staan er aandacht naar te kijken, het liefst met hun neus bovenop het doek, om geen detail te missen.

Kunst voor thuis
“Ik wil eigenlijk wel iets zien, waarvan ik denk, ja die wil ik boven m’n bank hebben hangen”, zegt een jonge man tegen zijn vriend. Ze lopen net langs de stand van Collectie Harms- Rolde waarin levensgrote en  -echte schilderingen hangen. Een afbeelding van een patatje met, schilderijen van half naakte vrouwen en een werk dat fotografisch aandoet waarop een man met honden en katten aan een tafel afgebeeld zijn; Deze handelaar heeft het allemaal.

Kijkje in de keuken
En dat is precies de indruk die PAN achterlaat: het is er allemaal. Zoveel kunst, design en antiek van zowel bekende namen als Andy Warhol, Karel Appel en Francis Bacon, tot aan onbekendere kunstenaars. De kunsthandelaars die er staan, geven als het ware een kijkje in de keuken van hun handel en dat gebeurt acht dagen lang.

Zilversmeden
Eén van die handelaren is zilversmid Jan van Nouhuys. Hij staat met zijn Studio 925 – Zilver en Van Nouhuys op de beurs. Naast zijn eigen zilverwerk, staat er ook werk van vijf studenten die hij masterclasses gaf. “Ik heb ze deze ruimte geboden, want het werk maken is één ding, maar het laten zien, daar gaat het om. Daarom heb ik hen mijn atelier aangeboden om daarin hun zilverwerk te ontwerpen en te maken. Ik wil graag mijn vak doorgeven. Het is intensief, ik ben er dag in, dag uit mee bezig.” In zijn stand staan creaties met de meest bijzondere vormen zoals bloemenvazen, beeldjes en kandelaars, vaak met een randje van goud.

PAN is meer dan kunst
PAN Amsterdam is veel meer dan antiek, kunst en design, het is een belevenis, het is op zoek gaan naar de mooiste, meest exclusieve werken en hopen dat je er niet naast grijpt. Kunst in de breedste zin van het woord,  om naar te kijken, om over na te denken en om (eventueel) te kopen. Dat is PAN.

 

Geef een reactie