Web

Movember! Modeontwerper Bas Kosters laat zijn snor staan

“Ik vind het mooi dat het uiterlijk van de man wordt ingezet voor een goed doel. Baarden en snorren komen en gaan, het is heel trendgevoelig. Dan is het grappig dat zo’n actie voorbij de fashion gaat. Het is leuk en charmant dat het publiek actief betrokken is bij een goed doel met achterliggende gedachte.” Bas Kosters (37) is modeontwerper en artiest, maar bovenal ziet hij zichzelf als storyteller. Hij laat deze maand zijn snor staan voor Movember en vertelt zijn verhaal over deze actie en zijn nieuwe collectie, waarmee het wel snor zit.

Storytelling with fashion as a language, is the way in which I distinguish myself with my label within the large group of (fashion) designers. My goal is to create a body of work, a future history’. Zo omschrijft Bas zijn werk op zijn eigen website. In zijn werk verwerkt hij de snor die bij Movember hoort, regelmatig. “De actie zet mensen aan actief mee te doen een goed doel te steunen, door zelf ook iets actiefs te doen. Namelijk: een maand lang je snor laten staan en geld inzamelen. Degene die het meeste geld doneert bij mij, krijgt een speciaal ‘snorren’ artwork”, vertelt Bas.

Breed publiek bereiken
Voor het tweede jaar op rij doet Bas mee aan Movember. Vorig jaar vroeg de organisatie hem mee te doen aan de actie. “Ze wilden een zo breed mogelijk publiek zien te bereiken. Als Mo Bro ben ik ambassadeur van Movember en zo laat ik zien dat de gezondheid van mannen voor mij belangrijk is. Ik zit in de mode en dan trek ik heel ander publiek aan dan een bekende voetballer of een dj.”

Snorren
De storyteller is sinds vorig jaar meer bezig met het verwerken van ‘de snor’ in zijn werk. “Voordat ik meedeed aan deze actie, was de link met mijn werk eigenlijk niet heel sterk. Vorig jaar heb ik wel een art work gemaakt over snorren.  As we speak ga ik die even opzoeken”, (het blijft even stil). “Ja, ik heb ‘m gevonden.”

Een tekening komt tevoorschijn van verschillende figuren met snorren die symbool staan voor Movember op een mintgroene achtergrond. “Een snor geeft een komisch beeld”, vertelt Bas. “Vrouwen hadden al langer een symbool voor het goede doel: het roze strikje. Nu hebben wij mannen ‘de snor’.”

“Door deze actie draag ik nu vaker wel een snor, dan niet. Voor ik aan Movember meedeed droeg ik wel eens een plak snor, maar nu heeft de snor wel een andere lading gekregen.’. Het is een leuke verandering en het staat me wel goed. Je went eraan. Het is meer onderdeel van mijn eigen persoonlijkheid geworden.”

Publiceren over Movember
“Nu ben ik meer gaan doen met de actie dan vorig jaar”, aldus Bas. In zijn column over Movember schrijft hij: Feeling bonded because you are working on the same cause seems like such a logical way to have people commit, and think. Because to me it seems clear that we need to be engaged, step up and see what we ourselves can contribute to this world. Not only will you help another, a nice side effect is that it makes you feel good about yourself. Maybe even more than with the purchase of a new bag or shoes. Dress yourself with well-being, how is that for a change?’

“Deze column schreef ik speciaal voor de actie. Daarnaast komt in mijn werk toch vaak een snor terug. Ik teken heel snel en vrij vlot een snor bij mijn werk. Als ik aan Het is een soort impulsieve actie: dan zit er maar zo een snor in mijn werk verweven.”

Verhalen vertellen
“Het vertellen van verhalen vind ik leuk, maar vooral ook nuttig. Ik ben ook een beeldmaker, ik zie mijn werken als prikkelend en enthousiasmerend. Voor mij is het vooral interessant om mensen te prikkelen om na te denken over acties. Dat mijn werk iets doet met mensen, dat er reacties komen, vind ik belangrijk.”

Naast storytelling voor de Movember-actie, is Bas ook bezig met nieuwe projecten. “Ik werk aan een collectie en dat is voor het komende half jaar mijn belangrijkste focus. Het is een combinatie van performance en kostuums en het kost heel veel tijd om deze collectie te maken. Het heet Permanent Stage of Confusion Phase 1 SS15 en iedere dag werk ik eraan met mijn team in mijn studio in Amsterdam. Ik ben meer hier, dan thuis.”

Fashion is leven
“Soms, heel soms denk ik wel eens: ik zou iets rustigs moeten doen. Maar een seconde later kan ik me dat al niet meer voorstellen. Dit is mijn ultieme droom: het creëren en communiceren van ideeën. Ik zou ook niet weten wat ik anders zou willen of moeten doen. Dit is het gewoon.”

Geef een reactie