Web

Dutch Design Week maakt design toegankelijk en begrijpelijk

Strijp S Yksi winkel

 

Een regelmatige beat en een opzwepend tempo vullen de ruimte. Op de modellen staat een felblauwe lamp gericht. De ene draagt creaties met veren erin verwerkt en veel glitters erop en de ander juist ontwerpen gedrapeerd in lagen. Waan je in een heuse modeshow van paspoppen die her en der door de ruimte zijn geïnstalleerd. Dit is You are Here: Modebelofte 2014Seductive Precursors. Deze expositie van internationale ontwerpers is één van de vele onderdelen van de Dutch Design Week in Eindhoven. Negen dagen staat de stad in het teken van design, mode, technologie en architectuur.

De Dutch Design Week is door de hele stad verweven: Van Strijp tot aan het PSV-stadion en van het station tot aan het Van Abbemuseum; aan design ontkom je deze dagen niet. Design shows, taxi’s die bezoekers door heel Eindhoven rijden, pop-up stores en restaurants die voor deze week een speciaal menu hebben: design is overal.

Eten in een expositie
Zo is bij de Kazerne in het centrum, een restaurant tegelijkertijd een expositieruimte. De mensen zitten als het ware te eten in een tentoonstelling. “Oh, wat gezellig hier zeg”, roept een bezoeker uit, zodra ze het restaurant binnenloopt. “Ik vind het zo fijn om even bij te komen van alles dat ik heb gezien hier.” Naast haar staat een gigantische kandelaar die bestaat uit strakke vormen. Achterin het restaurant liggen vloerkleden uitgestald en staan designlampen en kamerschermen in de expositieruimte. De bezoekers lijken het wel sfeervol te vinden om rustig te dineren tussen de designspullen.

IMG_4574

Toegankelijk design
Design is deze week overal en dat maakt de Dutch Design Week toegankelijk. Voor de meeste exposities hoef je namelijk weinig tot geen entree te betalen. En doordat de hele stad in het teken van de Dutch Design Week staat, is het makkelijk om je als bezoeker onder te dompelen in de designwereld.

Het verhaal achter design
Hoe die designwereld precies werkt, is bij expositie Woven Into Detail, te zien én te voelen. Meterslange, kleurrijke geweven doeken hangen aan een wand en ernaast hangt een lap stof, zodat je als bezoeker de stof kunt aanraken. Deze expositie brengt de bezoeker letterlijk dichtbij het werkproces van designers.

Co-creatie
Dit werkproces is te zien tijdens de excursie die is georganiseerd vanuit Van Engelen & Evers, de eigenaars van de weeffabriek in Heeze (vlakbij Eindhoven). Bezoekers kunnen in de fabriek zien hoe de wandtapijten die bij Woven Into Detail hangen, in de fabriek zijn gemaakt. Projectmanager Joost Jansen vertelt in de fabriek dat ze sinds dit jaar samenwerken met jonge ontwerpers van de Design Academy om zo tot een co-creatie te komen. Onder de naam EE Exclusives weven de machines in de fabriek stoffen die de designers hebben ontworpen. Die co-creaties zijn dan te zien bij Woven Into Detail .

Terug in Eindhoven, vlakbij het PSV-stadion, staat het TAC (Temporary Art Centre), waarin verschillende ontwerpers en collectieven hun design laten zien. Sommigen exposeren in kleine ruimtes, anderen zijn onderdeel van een groter geheel en laten daar hun porselein, foto’s en sieraden zien. Door het hele gebouw heen is een route uitgestippeld, zo kun je langs alle ontwerpen lopen en een blik naar binnen werpen of langer blijven stilstaan.

De Dutch Design Week biedt bezoekers een uiteenlopend programma waarin ruimte is voor mode, ambacht en design op opvallende plekken en met toegankelijke ontwerpen. Design is voor iedereen en deze week moet je er in Eindhoven wel bij stilstaan. Zoveel design in één stad in één week, daar kun je én wil niet omheen, dat moet je meemaken.

Geef een reactie