Web

Tilburgs Stadsfestival NU & STRAKS balanceert op grens tussen kunst en concept

Lifestyle Studies

“Als kunstenaar en designer wil je mensen graag omringen met mooie spullen. Wij hebben een gezonde dosis optimisme en willen dat overbrengen op anderen. Zo proberen wij mensen gelukkiger te maken”, vertelt Marijke Lucas, graphic designer van het duo Lucas & Lucas. Zij exposeert met het designcollectief +31 (0)13 tijdens het NU & STRAKS festival in Tilburg. Het festival staat in het teken van het verbeteren van de kwaliteit van je leven. Dit kan bijvoorbeeld met het volgen van workshops, lezingen en lessen Tai Chi. Maar ook kunstexposities bezoeken kan bijdragen aan je geluksgevoel. Kan kunst de kwaliteit van je leven verbeteren?

Het festival is voornamelijk gecentreerd in de Spoorzone, het uitgestrekte gebied achter het station van Tilburg. Hier staan grote fabriek- en stationshallen leeg en daar waar in het weekend techno feestjes zijn en het uitgaansleven losbrandt, is nu een inspirerende kweekvijver van geluksmomenten geland.

Bright New World
Eén van de exposities die tijdens NU & STRAKS Festival te zien is, is Bright New World. Hier laten achttien studenten die als eerste lichting van de opleiding International Lifestyle Studies afkomen, hun ideeën en concepten zien. In een grote hal staan kleine hokjes die afgescheiden zijn met schotten. In elk hokje heeft een student zijn of haar eigen presentatie. Met uitgeprinte foto’s en quotes laten zij het concept zien dat ze hebben bedacht. Dat kan gaan over de manier waarop smaak ingezet kan worden bij festivals voor doven tot aan een innovatief platform voor jonge journalisten.

Kunst vs. concept?
Maar, wat voor concepten hebben deze studenten bij kunst bedacht? ‘Kunst hoeft niets te zijn en daarom kan het alles zijn’, deze quote gebruikte student Danique van Schendel voor haar concept. Ze onderzocht hoe jonge kunstenaars zich na hun afstuderen in de arbeidsmarkt kunnen profileren. Volgens haar is de oplossing ‘cultureel ondernemerschap’ , waarbinnen kunstenaas onafhankelijk hun beroep kunnen uitoefenen. Dat idee presenteert ze hier tijdens het Graduation Event van haar opleiding.

Vlakbij haar stand staat Maartje Tuerlings met haar ‘Circus of Arts’. Zij laat met foto’s zien waaraan een kunstconcept moet voldoen en wil laten zien dat steeds meer gaat om de maatschappelijke waarden van kunst en cultuur. Mensen moeten volgens Tuerlings hun eigen smaak ontwikkelen en zo kunst meer gaan waarderen. In haar concept is veel plaats voor felle kleuren.

Design
Niet alleen in de Spoorzone is de rol van kunst in de kwaliteit van leven terug te zien. Ook in het centrum van de stad is een expositie te vinden waarin kunst als gelukmaker te zien is. In de winkel Meneer en Mevrouw van Hout exposeert het multidisciplinaire designcollectief +31(0)13 met een mini-tentoonstelling genaamd We Made It!.

Zij willen bezoekers van de winkel en tentoonstelling graag gelukkig maken met mooie producten. Zo staan er waxinelichtjes-houders in de vorm van een wijnfles, hangen er kleurige posters met hypnotiserende figuren erop aan de muur, zijn klokken in de vorm van een spiegel te zien en ontwierpen ze voor deze expositie een licht houten tafel en twee stoelen.

Plus31013 posters

Kunst en kwaliteit van leven
Dat je je kwaliteit van je leven op verschillende manieren kunt verbeteren, maakt dit festival wel duidelijk. Kunst en cultuur spelen daar een grote rol in. Iemand kan heel gelukkig worden van een mooi product of een echt designstuk voor in de woonkamer. Maar ook van een concept of een idee om de wereld van de kunstenaar te verbeteren of om in te spelen op de ontwikkelingen in de maatschappij. Kunst verbindt en zorgt voor inspiratie. Daardoor moet je kwaliteit van leven toch zeker een stuk verbeterd zijn.

Geef een reactie