Web

Vooruitziende blik: Dutch Design Week & Age of Wonder(land)

Chemobar

DDW_LOGO_2014_KLEUR_DATUMEen op maat gemaakte cocktail voor het publiek dat aanschuift bij de kunstinstallatie ‘Chemobar’, diverse lezingen over hoe mensen functioneren in een veranderende samenleving, verschillende films, performances en een levende spiegel. Deze combinatie van kunst, wetenschap en technologie kwam bij het festival Age of Wonder samen. Dit driedaagse festival (van 29 – 31 maart) in het NatLab in Eindhoven, viert het honderdjarig bestaan van het NatLab, waarin onder andere natuurkundig onderzoek wordt gedaan. Ook laat het festival zien wat voor rollen technologie en innovatie kunnen spelen in de samenleving en wat het effect daarvan op kunst is.

Het NatLab is verdeeld in verschillen zalen, waarin gedurende de dag lezingen en workshops te volgen zijn en films vertoond worden. Het festival is internationaal georiënteerd en het grootste gedeelte van het programma is ook in het Engels. Er is onder andere een lezing van de Schotse psychiater Iain McGilchrist: The Myth of Logic and the Logic of Myth. McGilchrist vertelt over de werking van de twee hersenhelften van de mens en wat voor dat betekent voor de samenleving en de cultuur. ‘Voor verbeelding hebben mensen beide hersenhelften nodig’, vertelt McGilchrist. ‘Dat is bij kunst van belang, want in de Middeleeuwen schilderden kunstenaars bijvoorbeeld niet wat ze zagen, maar welke afbeeldingen in die tijd gebruikelijk waren. Pas na de Middeleeuwen begonnen schilders meer hun eigen verbeelding te gebruiken en veranderde de kunst.’

Connectie tussen kunst en technologie
Zo wordt in de verschillende programmaonderdelen steeds een koppeling gemaakt tussen ofwel technologie en kunst ofwel wetenschap en kunst. Dit is bijvoorbeeld terug te zien in de installatie It’s in the air van natuurwetenschapper en kunstenaar Felix Hess (1941). Zijn werk bestaat uit kleine vlaggetjes gemaakt van rijstpapier en ijzerdraadjes die gaan bewegen zodra er luchtstromen in de ruimte komen. Door de luchtstromen bewegen de vlaggetjes heen en weer. Het werk is voornamelijk mooi door het idee erachter. Hess is namelijk gefascineerd door de lucht, omdat we normaal gesproken de lucht niet kunnen grijpen. In zijn installatie wil hij de schoonheid van de beweging van lucht laten zien.

Chemobar
Een andere installatie in het NatLab is de Chemobar van Erik Hobijn (link). Het publiek kan bij hem aan tafel komen zitten en Hobijn maakt een geschikte cocktail voor hen; iedereen krijgt een andere mix. Voor hem is elke cocktail een kunstwerk. In zijn Chemobar destilleert hij zelf alcohol en mixt hij de cocktails in reageerbuisjes. Hobijn krijgt zowel jongeren als hun ouders zo ver om een reageerbuisje leeg te drinken en legt tijdens het brouwen van het mengsel uit wat hij precies mixt. Het publiek reageert enthousiast op Hobijns installatie en door de interactie met zijn bezoekers laat Hobijn het publiek met een glimlach achter.

De afwisseling van installaties en performances met de lezingen en films die gedurende de dag te volgen zijn, zorgt ervoor dat Age of Wonder het publiek blijft verrassen. Ondanks dat het grootste gedeelte van het programma bestaat uit zitten en luisteren, heeft het publiek toch ook genoeg ruimte om rond te lopen en verschillende kunstvormen te zien. Age of Wonder is een bijzondere samensmelting van kunst, wetenschap en technologie.

Geef een reactie