Web

The Future of Fashion is Now blinkt uit in mode met inhoud

Hussein Chalayan, Laser Dress uit Readings collectie, lente/zomer 2008. Collectie Museum Boijmans Van Beuningen. Bruikleen: Han Nefkens H+F Fashion on the Edge 2010. Video: Nick Night/SHOWstudio. Foto: Nick Knight. Courtesy of Hussein Chalayan.

In één stuk zwart doek zijn een slaapzak én een mannenpak verwerkt. De contouren van het pak zijn duidelijk afgetekend in het grote vlak. Zuid-Koreaanse ontwerper Mason Jung (1977) laat met zijn Slaapzak en Dekenpak zien dat kleding vaak in een bepaalde context wordt getoond en doorbreekt hiermee de strakke regels in de modewereld. Net als de ruim vijftig andere ontwerpers die werk maakten voor The Future of Fashion is Now.  In Museum Boijmans van Beuningen stellen jonge internationale ontwerpers deze herfst de modewereld aan de kaak.

In de The Future of Fashion is Now staan materialen, het menselijke figuur en maatschappelijke thema’s rondom mode centraal. Ontwerpers geven kritiek op de snelle, massale modewereld waarin het merk belangrijker is dan de inhoud. Je loopt als bezoeker een route langs ontwerpen en video’s. Ieder werk staat op zichzelf en verdient de tijd om naar te kijken, omdat het verhaal achter het werk soms belangrijker is dan het werk zelf. Dit zorgt voor een diepere laag in de expositie.

Vergankelijkheid
Zo is Vier op maat gemaakte jassen van Australische ontwerper Pia Interlandi (1985) een aanklacht tegen de huidige maatschappij van vluchtigheid en jeugd. Ze maakte met oplosbaar textiel vier jassen die telkens iets verder aan het vergaan zijn. De eerste jas is helemaal heel en de laatste bestaat uit slechts een paar stukken textiel. Ze wil hiermee laten zien dat alles vergankelijk is, net als kleding. De mooie gedachte hierachter komt goed over.

 The Future of Fashion is Now

Mode vs. kunst
De expositie stipt niet alleen statements van ontwerpers uit de modewereld aan, ook de grens tussen mode en kunst komt naar voren. Het is mode met een gedachte erachter; vaak is het een vorm van kunst. Zoals Laange Mouw van Antoine Peters (1981). Een paspop draagt zijn ontworpen trui met de langste mouwen ter wereld. De grijze lange mouwen zijn als een spinnenweb eromheen gespannen waar je doorheen kunt lopen. Hierdoor is het ontwerp interessant, omdat je het werk echt beleeft en er zo goed bij stil staat waar je precies naar kijkt.

The Future of Fashion is zeker een aanrader. De expositie komt zeer goed tot z’n recht door de opvallende, mooie ontwerpen die zijn geselecteerd en de stevige ideeën die achter de werken zitten.

Geef een reactie