Web·www.CultuurBewust.nl

Dansen tot je spierpijn hebt en relaxen in het kunstgras op Festival Mundial

Black Marble Selection

Schrijfbureau Vos - Mundial

Paraplu’s in verschillende kleuren hangen aan het plafond als lampen en op de achtergrond klinkt de opzwepende mix van hiphop, elektronische dans en tropical bass van de band  Skip & Die. De bezoekers springen, dansen en klappen in de grote hal, VPRO’s Wagenmakerij, die voor de gelegenheid omgetoverd is tot heuse concertzaal. Dit is Festival Mundial. Een driedaags festival dat onder meer theater, muziek, eten, drinken, circusacts en het WK Voetbal samenbrengt in de Spoorzone van Tilburg. Voor het tweede jaar huist Festival Mundial in dit opkomende gebied en het slaagt er weer in de relaxte sfeer van de eerdere versies in het Leijpark hier ook over te brengen.

Het terrein in de Spoorzone staat vol met kleurrijke barretjes en de geuren vanuit de  eetkraampjes van verse friet, vis en hamburgers komen je tegemoet. De oosterse klanken die de band Söndörgö creërt, maken dat veel mensen in het kunstgras bij het podium meewiegen op de muziek. De zon schijnt feller dan verwacht, de spanning voor het WK Voetbal stijgt en dat zorgt voor de juiste sfeer. ‘Ik vind het hier veel leuker dan in het Leijpark’, vertelt een bezoeker. ‘Nu kun je ook naar binnen, dus als het slecht weer is, zijn de optredens ook leuk.’

Ontspanning
Op Festival Mundial mogen de mobiele theateracts niet ontbreken: vier mannen dragen op hun schouders enorme stellages die een paard voorstellen. Daarmee lopen ze over het festivalterrein en bezoekers blijven spontaan stil staan om te kijken naar deze act. Er is niet alleen ruimte voor optredens op Mundial, maar ook voor ontspanning. Zo staan mensen met hun voeten in het zand op Freds Zandstrandje en aan de andere kant van het terrein struinen bezoekers door de Urban Farm, een collectieve moestuin, waarin ze groenten kunnen proeven en bekijken.

The Black Marble Selection
De band die voor het Nederlands Elftal moet voetballen, het publiek opwarmt, is The Black Marble Selection. De muziek van de zes mannen uit Tilburg heeft een sixties geluid, dat veel weg heeft van The Doors. Dit komt zeker door de mondharmonica die regelmatig terugkomt in hun liedjes. Het is vrolijke, fijne muziek en met de rauwe stem van zanger JP Lilipaly is het de perfecte combinatie die past bij het festival en de zomerse sfeer die er hangt. Ze krijgen het hele kunstgrasveld voor het podium vol met dansende mensen.

Festival Mundial zet de Spoorzone in zoals die ingezet moet worden; het parkeerterrein is omgetoverd tot tijdelijk grasveld, in de grote hallen staan dj’s op te treden en worden concerten gegeven. Door de vele kraampjes en marktjes en het strand is het terrein dat normaal gesproken bestaat uit asfalt en grauwe gebouwen, een ware, mooie festivalplek geworden.

Geef een reactie