Web

Hoe is het nu met… Aafke Ytsma en haar Walk of Art

Aafke Ytsma

In vijf maanden tijd doorkruiste ze Nederland, België en Luxemburg om uiteindelijk uit te komen in Nice. Wandelend, bepakt en bezakt met aquarelverf en papier, legde kunstenaar Aafke Ytsma (25) deze route af. Via het crowdfundingplatform Voordekunst haalde ze geld op om haar ontdekkingstocht te kunnen realiseren. Inmiddels is Aafke aangekomen in Nice en is haar wandeling ten einde. Onderweg schilderde ze alles wat haar raakte: ‘De kleine momenten, de idyllische plaatjes van klaprozen in de berm, een krakkemikkige tractor op het Franse platteland, dat inspireert me’, vertelt de avontuurlijke kunstenaar.

In Nice is ze even aan het bijkomen en uitrusten van de wandelroute die ruim 2300 kilometer besloeg. Aafke vond de route van Noord-Nederland naar Frankrijk op internet en het leek haar een mooie manier om schilderen te combineren met lange afstand wandelen. Nadat ze in 2011 afstudeerde aan de kunstacademie in Zwolle, werkte ze een tijdjee in haar atelier in Leeuwarden. “Ik voelde me vaak zo opgesloten in mijn atelier, ik had het idee dat de inspiratie meer buiten was, daar waren onderwerpen die ik kon schilderen”, vertelt ze. “Ik wilde niet meer in mijn atelier zitten, maar mijn aquarellen buiten maken.”

Walk of Art
Daarom besloot Aafke haar project ‘Walk of Art’ op Voordekunst te zetten, en met groot succes. “Binnen de kortste keren had ik veel publiek voor mijn project en volgden veel mensen mijn website. Ik was ineens zichtbaar en mijn werk ook, dat is heel leuk. In mijn atelier ziet niemand het, dat is zonde. Dit project heeft echt een positieve wending gegeven.” Iedere keer als Aafke onderweg een aquarel maakte, zette ze een afbeelding ervan online. In totaal schilderde ze 75 aquarellen, waarvan een deel al verkocht is. Ook hield ze op haar site een blog bij waarop ze haar belevenissen onderweg deelde.

Aafke schildert

Onderweg zijn
“Ik wilde graag naar Nice lopen, omdat onder meer Matisse, Picasso en Bonnard daar ook hebben geschilderd. Door deze wandeling te maken, voelde ik een verbinding met de schilders. Het is een aansluiting met het verleden, die ik soms een beetje mis in de hedendaagse kunst. Zij vertaalden hun emotionele wereld in verf, terwijl er nu vaak in schilderijen politieke statements worden gegeven. Ik wil weer terug naar die emotie leggen in schilderijen en mijn ervaringen in verf vertalen. Doordat ik liep, kon ik goed kijken naar het landschap en observeerde ik alles wat ik tegenkwam goed. Het is niet zo knallend, maar ik wil het kleine, menselijke laten zien in mijn werk.”

Alleen lopen
Aafke stuurde regelmatig aquarellen op met de post naar haar familie, zodat ze die niet mee hoefde te nemen tijdens haar reis. Ook kwam haar familie onderweg langs om papier en verf te brengen en een stukje met haar mee te wandelen. “Ik kwam heel veel mensen tegen onderweg en iedereen was heel aardig. Ik mocht bij mensen thuis eten en slapen en heb echt leuke ervaringen gehad. Maar halverwege mijn tocht, keek ik erop terug en dacht ik ‘ik heb altijd alleen gelopen’ en dan miste ik soms wel dat ik even aan m’n vrienden en familie m’n verhaal kon vertellen.”

Schilderen
Tijdens haar wandeling kwam Aafke op de meest onverwachte plekken de mooiste onderwerpen tegen om te schilderen. “Veel mensen zeiden van tevoren ‘oh je moet echt naar de Alpen om daar te schilderen, want dat is zo mooi’, maar ik kwam juist op het Franse platteland tot de beste aquarellen. Het is heel erg gebonden met wat je op dat moment ervaart. Dan dacht ik: ‘wauw, wat een kleuren, die wil ik wel op papier zetten.’ Ik liep daar dan en zag dan die glooiende heuvels, wijngaarden, boeren die hooi binnenhaalden en dat wilde ik vastleggen. Juist die eenvoudige momenten die worden door veel mensen over het hoofd gezien.”

Aafke blijft nog een aantal weken in Nice, voordat ze 25 september weer terugrijdt met een vriendin en zich weer terugstort in het dagelijkse leven in Nederland. Met de aquarellen die ze heeft geschilderd onderweg wil ze een expositie opzetten en een boek erbij maken, om zo haar tocht af te sluiten.

Geef een reactie