Web

De Lux Film Prijs verbindt Europese cultuur door film

Van Groeningen

Duizenden kleine ramen in een enorm ovaalvorming gebouw, vanuit de verte al te zien.  In dit gigantische complex vinden normaal gesproken vergaderingen van het Europees Parlement plaats. Maar  op 12 december werden de politieke debatten onderbroken voor de uitreiking van de Lux Film Prijs in Straatsburg. Een mooie prijs die Europese films stimuleert. De zeer terechte winnaar dit jaar is The Broken Circle Breakdown,  een prachtige film over verlies en hoe mensen daarmee omgaan.

De gigantische zaal waarin de 766 Europarlementariërs vergaderen, is omgebouwd tot een podium voor de regisseurs die met hun films zijn genomineerd voor de prijs. De genomineerde films zijn alle drie gemaakt door Europese regisseurs en gaan over de onderwerpen liefde, verlies en de grens tussen leven en dood.  De films zijn belangrijk om de politiek te laten zien wat er in hun landen gebeurt in de samenleving, volgens vicepresident van de Lux Prijs, Isabelle Durant. Volgen haar is de Lux Film Prijs een goede manier om jonge regisseurs die vooral in hun eigen land bekend zijn, ook in het buitenland bekender te maken.

Lux Film Prijs

Het afgelopen jaar hebben de drie films tijdens de Lux Filmdagen door verschillende landen in Europa gereisd, zodat zoveel mogelijk mensen ze konden zien. In Nederland werden de films The Broken Circle Breakdown (Felix van Groeningen, België), Miele (Valeria Golino, Italië) en The Selfish Giant (Clio Barnard, Verenigd Koninkrijk) op het Leiden International Film Festival getoond.

De Lux Film Prijs is in het leven geroepen door het Europees Parlement. Deze wil filmmakers in Europa ondersteunen. Daarom worden er elk jaar tien films door een panel geselecteerd en blijven er uiteindelijk drie over die zijn genomineerd voor de prijs.

In het Parlement reikt voorzitter Martin Schulz de prijs uit. “Film kan zorgen voor identiteit en laat zien wat er in Europa speelt”, vertelt Schulz tijdens de ceremonie. “Het is de makkelijkste toegang tot cultuur voor mensen en daarnaast moeten onze debatten ook niet alleen over politiek gaan.”

Lux Film Prijs - Simone Vos

Ontmoetingen
Na een korte speech gaat de voorzitter over tot de uitreiking van de award. Die heeft  de vorm van een opgerolde filmrol. The Broken Circle Breakdown van Felix van Groeningen wint de prijs. “De Lux Prijs heeft voor veel mooie ontmoetingen gezorgd”, vertelt Van Groeningen. “Ik heb veel andere regisseurs ontmoet maar ook veel mensen in de verschillende landen.”

Regisseur Valeria Golino (Miele) zegt dat ze al bang was dat ze de prijs niet zou winnen. “Toen ik de andere films had gezien, dacht ik: ‘mijn film wint nooit’. Ze waren zo goed.  Ik ben blij dat ik een onderdeel heb mogen zijn van dit trio van regisseurs.”

Nadat Van Groeningen de award heeft ontvangen en de andere regisseurs ook even toegesproken zijn door Schultz, gaan de vergaderingen over de agricultuur en economie weer verder in het Parlement. Straatsburg keert weer terug in haar politieke rol, totdat deze volgend jaar weer wordt onderbroken voor een volgende Lux Prijs uitreiking.

Geef een reactie