BN DeStem·Krant·Reizen·Web

Museum M eert Vlaamse schilder Dieric Bouts (15e eeuw) met een gewaagde moderne twist

In de grote overzichtstentoonstelling ‘Dieric Bouts. Beeldenmaker’ brengt museum M Leuven bijna twintig werken van de Vlaamse schilder Bouts (1410/20 – 1475) samen met hedendaagse kunst. Een verwelkoming van de schilder terug in ‘zijn’ Leuven, met een moderne knipoog.

Dieric Bouts is wellicht niet de eerste naam die naar bovenkomt bij schilders uit de vijftiende eeuw. Het werk van schilders als Jan van Eyck (1390/1400 – 1441) en Rogier van der Weyden (1399-1464), die iets eerder dan Bouts leefden, is veel bekender. Maar: Bouts mag dan minder gekend zijn, hij was zijn tijd ver vooruit en gebruikte veel vooruitstrevende technieken, onderwerpen en kleuren. Een van de redenen voor M Leuven om Bouts onder de aandacht te brengen en er een uitgebreide expo en stadsfestival aan te wijden.

De schilder werkte namelijk een groot deel van zijn leven in Leuven en overleed daar ook. Hij maakte bijna geen vrij werk, maar schilderde in opdracht. Vandaar de ondertitel van de expo: ‘beeldmaker’. Hij maakte wat opdrachtgevers als de stad Leuven en de kerk van hem verlangden, zette een beeld neer. Taferelen als de kruisiging van Jezus, portretten van Christus en afbeeldingen van Maria met het kindje Jezus komen veelvuldig voor in zijn oeuvre.  Lees het hele verhaal op de website van BN/DeStem.

Geef een reactie