Brabants Dagblad·Krant·Web

Omgaan met de dood? ‘Kunst kan helpen’

Dat liedje dat je aan je vader doet denken of een theatervoorstelling die raakt; kunst kan bij rouw en verlies troost bieden of herinneringen ophalen. Niet voor niets bracht de Raad Volksgezondheid & Samenleving eind vorig jaar een inspiratieadvies uit, met onder andere de aanbeveling dat kunstenaars bij rouwverwerking en het ritueel van overlijden moeten worden betrokken. De Udenhoutse Illustrator Marlon Doomen en weet er alles van: ,,Met kunst leg ik een emotie vast, verbeeld iets dat niet in woorden uit te drukken is.”

,,De dood hoort bij het leven, het is goed om het daarover te hebben. We kunnen goed kijken naar tv-programma’s zoals Over mijn lijk, maar als het dichtbij komt, is dat confronterend”, zegt universitair docent Ritual Studies aan Tilburg University, Martin Hoondert. ,,Kunst kan daar veel bij doen. Het kan de dood meer bespreekbaar maken, bijvoorbeeld in rouwtheater; theaterstukken met humor en emotie. Ook is kunst geschikt voor het herdenken, door herdenkingsconcerten of een monument te maken.” Lees het hele verhaal over kunst en rouw op de website van het Brabants Dagblad.

Geef een reactie