Web

Op kastelentocht naar de Achterhoek

De Achterhoek. Ik kan het iedereen aanbevelen om er een weekendje naar toe te gaan. Niet dat ik echt objectief ben, want ik ben er opgegroeid. Maar toch: het is er écht mooi en lekker rustig. Wanneer je vanuit Brabant naar de Achterhoek rijdt, kom je langs kastelen, molens, dijkjes, nog meer kastelen en veel natuurgebieden. Moet je wel binnendoor rijden natuurlijk. Ik neem je mee op onze route naar de Achterhoek (naar Vorden om iets specifieker te zijn). Een kleine ode aan de natuur, kastelen en andere typisch Nederlandse bouwwerken.

Kasteel Hernen. Daar staat ‘ie. Hij duikt zomaar op in de bosrijke omgeving. Hadden we niet verwacht. We waren op weg naar Batenburg, maar een kasteel rijd je niet zomaar voorbij. Wij niet tenminste. Niemand te bekennen in de omgeving. Niemand gaat in coronatijd naar kasteel Hernen. Terwijl het toch echt een mooi bouwsel is. Het kasteel is sinds de middeleeuwen nooit belegerd en heeft niet onder vuur gelegen in oorlogen. Het is dus nog helemaal origineel. Wij konden er niet in, maar vanaf 27 juni mag je er naar binnen.

Schattig Batenburg
Door naar Batenburg. Een stadje dat één en al schattigheid uitstraalt: smalle straatjes, oude huizen met gekleurde luiken en een pontje waarmee je naar de overkant, naar Demen vaart. Op de dijk richting Batenburg staat een molen, om de lieflijkheid compleet te maken. Lekker Hollands. In Batenburg ligt ook een kasteelruïne, maar die hebben we overgeslagen. Je kunt niet alle oude muren bekijken.

Land van Maas en Waal
We zijn inmiddels al een tijdje in het land van Maas en Waal (je weet wel van dat ene liedje). Dorpjes op dijken en uitgestrekte vergezichten zijn hier de orde van de dag. Niet ver van dit land van Maas en Waal ligt Nijmegen. Zo’n twintig minuten rijden en je bent in het centrum van de stad. Altijd als we in Nijmegen zijn, dan staat een lunch bij Borboleta op de planning. Zo ook dit pinksterweekend. Wél afhalen, dus lekker lunchen (en taart!) in een parkje. Wat een vakantiegevoel.

De Achterhoek komt steeds dichterbij. Van Nijmegen rijden we naar Kasteel Doornenburg. Wederom een middeleeuws kasteel. In de dertiende eeuw gebouwd door Willem van Doornic. Leuk detail: in 1968 werd een groot deel van de tv-serie Floris opgenomen in dit kasteel.

Bronkhorst zonder kasteel
De volgende stop is Bronkhorst, het kleinste stadje van Nederland. In de Achterhoek. Het is een heel knus stadje, met kleine huisjes, oude herbergen en genoeg terrasjes voor alle motorrijders die er stoppen. Ook hier is een kasteel, of beter gezegd: was er een kasteel. Want de wandeling naar het kasteel is leuk, maar eenmaal boven aangekomen, is er geen muur meer te bekennen. Alleen wat bankjes en een maquette van het gebouw.

Onze eindbestemming is Vorden, een klein dorp dat omringd is door natuurgebieden. Kastelen zijn er in de omgeving van Vorden meer dan genoeg. Er is zelfs een achtkastelenroute, van 36 kilometer lang door de omgeving. De camping ( ‘t Haller) die wij hebben geboekt, ligt in the middle of nowhere. De rust drapeert zich hier als een warme deken om je heen. Fluitende vogels, geen verkeer en uitgestrekte weilanden als uitzicht. ‘s Ochtends versgebakken broodjes van de boerderij, wat wil een mens nog meer?

Terug naar Brabant: Huis Bergh
Compleet uitgerust rijden we twee dagen later richting Brabant. Toch niet zonder nog een kasteeltje of twee te zien? Uiteraard niet! Huis Bergh in ‘s Heerenberg is de eerste tussenstop. Alsof het zo moest zijn: weer een middeleeuws kasteel! Het monument dient nu als museum. Erg de moeite waard om even een rondje rondom Huis Bergh te wandelen.

Laatste stop: Kasteel Doorweth
Dan is de laatste stop op kasteelgebied daar: Kasteel Doorweth. Dit kasteel ligt aan de voet van de Veluwse stuwwal (in de buurt van Arnhem) en heeft een traditionele ophaalbrug, slotgracht, koetshuis en een groot poortgebouw. In de zeventiende eeuw kreeg het zijn huidige omvang. Nu huist er een kunstcollectie en kun je er op het terras zitten.

Ook zo’n kasteelfan (geworden)? En wil je deze route rijden? Dat kan! Hieronder vind je ‘m. Zo kun je je kasteelliefhebbende hart ophalen én vind je de Achterhoek gemakkelijk.

Geef een reactie