Web

Ga mee op pad met Bruegel door Brussel

Perfect uitgewerkte landschappen, gedetailleerde gekke wezentjes à la Jeroen Bosch en boerentaferelen zoals kermissen en carnaval: Pieter Bruegel de Oude was een bijzondere schilder voor zijn tijd. Veel kunstenaars laten zich tot op de dag van vandaag nog inspireren door de 16e eeuwse kunstenaar. Dat blijkt maar weer uit de diversiteit aan exposities rondom Bruegel, die er dit jaar in Brussel en Antwerpen te zien zijn. Het is in 2019, 450 jaar geleden dat hij overleed in Brussel. Om hem te eren, vind je in diverse musea nieuwe expo’s rondom Bruegel. Ga mee en dompel je onder in de wereld van Bruegel in Brussel.

In de 14e eeuwse Hallepoort aan de rand van het centrum, is één van deze odes aan Bruegel te vinden. In deze Middeleeuwse stadspoort is de tijd waarin Bruegel leefde, als uitgangspunt genomen voor de expo Back to Bruegel. De Hallepoort is op zich al de moeite waard om te bezoeken, met haar panoramisch uitzicht en de eeuwenoude trappen die omhoog wentelen. Back to Bruegel is een extra reden om de oude stadspoort te bezoeken. De expo is verdeeld in vier thema’s, die in de tijd van Bruegel belangrijk waren: ‘Macht en opstand’, ‘Religie en reformatie’, ‘Reizen en curiosa’ en ‘Feest en vertier’.

‘De Hallepoort brengt een ode aan Bruegel’

De stem van Bruegel neemt je in een audioguide mee door de tentoonstelling en onderweg leer je steeds meer over het leven in de 16e eeuw. Eén van de mooiste onderdelen van de expo is de virtual reality-beleving. Op twee verdiepingen stap je, met een VR-bril op, in de schilderijen van Bruegel. Details zijn er genoeg. Zo loopt Bruegel zelf mee in de VR-wereld, om je te vertellen over alles dat je ziet in zijn schilderijen.

Virtual vs. echte wereld
Het letterlijke hoogtepunt van Back to Bruegel is in de toren van de poort te vinden. Een spectaculair uitzicht over heel Brussel, met een extra dimensie erover heen. Door een soort van verrekijkers, krijg je beelden te zien van het uitzicht in de 16e eeuw. Ook hier kom je in een virtual reality-wereld terecht, die het meteen veel duidelijk maakt hoe Bruegel en zijn tijdgenoten hier geleefd moeten hebben.

Om in de Bruegelsfeer te blijven, is lunchen bij Plein Publiek een aanrader. Het pop-up restaurant is tijdelijk (tot februari 2020) en heeft een speciaal Bruegel-menu. Ruime keuze uit vis, vega en vlees én veel speciaalbiertjes. In het Dynastiegebouw waar Plein Publiek is gevestigd, is nog een andere, unieke Bruegel-ervaring te vinden.

Onderdompelen in Bruegel
Beyond Bruegel is een ware onderdompeling in Bruegel. Zijn gekkige, bijzondere figuren die veel aan die van Jeroen Bosch doen denken, komen tot leven in deze expo. Op schermen die van de grond tot aan het plafond reiken, komen de figuurtjes als het ware langs zweven. Overal waar je kijkt, zijn beelden. Dat maakt het zo fascinerend; je móet wel blijven kijken om niks te missen van de prachtige beelden die voorbij komen.

Wereldberoemde prenten
Een verscholen parel in Brussel, is toch wel de Koninklijke Bibliotheek van België. Op het eerste gezicht lijkt het een gewone bibliotheek waar veel studenten zitten te werken, maar ga je een paar verdiepingen naar beneden, dan kom je in een hele andere wereld. De expositie Bruegel in Black and White is hier gehuisvest. Bruegel is vooral bekend om zijn schilderijen, maar in de 16e eeuw, waren zijn prenten juist wereldberoemd. In de expositie zie je de schetsen die hij maakte en maak je mee hoe die schetsen via ambachtelijke technieken zoals graveren en etsen, een echte prent werden. Om meer bekendheid te krijgen in die tijd, kon je beter prenten dan schilderijen maken.

De Koninklijke Bibliotheek van België is een verborgen parel in Brussel

De expo is op zichzelf al interessant, maar het oude, prachtig aangeklede pand, maakt deze extra bijzonder. Zo ga je halverwege de tentoonstelling via een marmeren trap, die gesierd wordt door een gigantische Griekse adonis, door naar de volgende expo-ruimte. De ruime achtergrondinformatie die bij de prenten staat, maakt Bruegel in Black and White een interessante en begrijpelijke expositie.

Nog niet uitge-Bruegeld? In Brussel vind je nog meer werken van de schilder in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België. In Antwerpen vind je ook diverse musea waar je Bruegel kunt bewonderen, waaronder Museum Mayer van den Bergh. Wanneer je een stedentripje Antwerpen-Brussel wilt combineren; het is een half uurtje met de trein van Brussel naar Antwerpen. Vanuit Nederland ben je in anderhalf uur in Brussel en een half uur naar Antwerpen vanaf Breda. Ga je naar Antwerpen? Download dan de gratis Antwerpen Museum App, voor leuke musea en mooie wandelingen door de stad.

Geef een reactie