Nijmegen Cultuurstad·Web

Sensueel Introdans: Méditerranée grijpt en laat niet meer los

In een strak, kort, vaal gekleurd, unisex pakje, met een paardrijcap op en hoge kniekousen aan staan de dansers op het podium. Alleen hun silhouet is zichtbaar. Wie man en wie vrouw is, is lastig te onderscheiden. Wat wel duidelijk is: als showdansers nemen ze het podium over in de choreografie Conrazoncorazon (met reden en met hart). Vol passie, energie en met veel enthousiasme krijgt Introdans de hele zaal mee. De hele voorstelling Méditerrannée van Introdans is een feestje om naar te kijken en maakt het onmogelijk om stil in je stoel te blijven zitten.

Dat de zuidelijke sferen en het Latijns-Amerikaanse temperament de basis zijn voor deze voorstelling, is niet te missen. Zo komt het ritme van de salsa terug in de muziek van Conrazoncorazon en dansen twee vrouwen ook een paar passen salsa. Het hele stuk heeft veel weg van een showdance-act, maar dan op een wel heel bijzondere manier. De unisex pakjes in vaalblauw maken de dansers samen op het podium tot een eenheid. De pasjes en handbewegingen zijn gecontroleerd, soepel en ergens ook grappig. Jongleerbewegingen, sexy heupbewegingen en verleidelijk het publiek inkijken: de dansers gaan helemaal op in hun rol.

Strakke en soepele bewegingen
De Spaanse choreografieën zijn deze avond niet alleen grappig en verrassend, maar ook adembenemend mooi en goed. Zoals Sortijas van choreograaf Cayetano Soto, begeleid door muziek van Lhasa de Sela, een Mexicaanse-Amerikaanse singer-songwriter. Deze choreografie blijkt een sensueel duet waarin veel strakke en gecontroleerde passen en soepele bewegingen terugkomen. De glitterende top van de danseres en het ontblote bovenlijf van de danser zorgen voor een mooi contrast. Een aantal keer wordt het tijdens de dans ineens donker en staat het duo op een andere plek op het podium wanneer het licht weer aangaat. Dit zorgt voor spanning, waardoor je geïntrigeerd blijft kijken. Sortijas betekent ‘ringen’ – de ronde vorm komt in deze choreografie telkens terug door de soepele bewegingen die de dansers om elkaar heen uitvoeren.


Sortijas

Opzwepend en groots
In Rassemblement neemt Introdans je mee in Haïtiaanse sferen in een jungle-achtig decor, met veel grootse bewegingen en opzwepende muziek. Choreograaf Nacho Duato gebruikt verzetsliederen van de Haïtiaanse Toto Bissainthe en laat in de choreografie het slavenleven zien: kronkelen over de vloer, springen en indringende duetten kenmerken Rassemblement.

In de voorstelling Méditerranée laat Introdans zich van zijn beste kant zien: de meest uiteenlopende choreografieën, allemaal met een bepaalde temperamentvolle ondertoon die je als bezoeker meenemen en pas weer loslaten als het doek valt.

Conrazoncorazon

Foto’s: Hans Gerritsen

Geef een reactie