Web

De commerciële ontdekkingsreis over whisky

hukh_glenfiddich_ams_hr_021

Waar vrouwen de ladiesnight in de bioscoop (met goodiebag en prosecco tijdens de pauze) als avondje uit hebben, is er voor mannen de Virtuele Whiskyreis Glenfiddich. Alleen hierbij bestaat de goodiebag uit een grote witte doos met daarin verschillende soorten whisky in kleine buizen, een glas, een pipet en een flesje water. Deze Virtuele Whiskyreis toert langs verschillende theaters in Nederland en streek op 3 maart ook neer in LUX Nijmegen. Een echte ontdekkingsreis over whisky, maar dan wel met een commercieel tintje.

Proefpakket
De avond belooft een kijkje te geven in de wondere wereld van whisky en een virtuele rondleiding te geven in een van de distilleerderijen van Schotland: Glenfiddich. Uiteraard wordt er ook van het in Schotland gedistilleerde drankje geproefd: in de goodie-doos die je bij de entree krijgt, zitten namelijk zes verschillende soorten whisky in buisjes. Tony van Rooijen, de ‘whisky-ambassadeur’ van Glenfiddich, praat de avond aan elkaar en geeft aan wanneer het tijd is om de volgende whisky te proeven.

Tintelingen op je tong
“De eerste whisky van de avond is de 14 jaar oude whisky Rich Oak. Je kunt deze op verschillende manieren ruiken. Eerst houd je het glas laag en wapper je als het ware de geur naar je toe”, vertelt Tony in zijn Amsterdamse accent. “Daarna houd je het glas dichterbij en uiteindelijk drinken we de whisky. Je voelt de tinteling op je tong, maar de smaken die je eruit haalt, zijn heel persoonlijk.”

glenfiddich-foto-edwin-smits

Virtuele tour
Er hangt een groot scherm in de zaal waarop de virtuele omgeving van de distilleerderij van Glenfiddich is geprojecteerd. Hier wordt sinds 1887 de single malt whisky van Glenfiddich gemaakt. Zo neemt Tony de zaal mee naar Schotland en vertelt hij over het maakproces van de whisky’s aan de hand van de beelden die te zien zijn op het scherm. Bij ieder deel van het proces, proeven de bezoekers een nieuwe whisky en geeft Tony uitleg over de aroma’s die erin zitten, de herkomst van de drank en de ingrediënten.

Wanneer je een beginnende whiskydrinker bent of een leuke mannenavond uit wilt hebben, dan is deze tour leuk, maar niet goedkoop. Je komt het een en ander te weten over het maakproces van whisky, over de aroma’s en smaken, maar wat minder over de geschiedenis en de verschillende soorten. Tony vertelt veel over whisky’s, maar nog meer over het merk dat in de hoofdrol staat, waardoor het een enigszins commercieel getint verhaal wordt. Maar: vermakelijk is het zeker.

Dit artikel is gepubliceerd op nijmegencultuurstad.nl 

Geef een reactie