Web

Performing Arts Brussel biedt een verrassende blik op de Belgische hoofdstad

Stel je voor: je staat op de tiende verdieping van een parkeergarage. Door de spijlen van de omheining zie je de skyline van Brussel. Kerktorens, hoge flatgebouwen, huizen en in de verte de bergen. In je oren klinkt Oosterse muziek. Het is ‘Brussels Tracks’ van kunstenaar David Helbich. Ter gelegenheid van het vijftigjarige bestaan van de Beursschouwburg in Brussel maakte hij een interactieve audiotour die je door de stad leidt.

De audiotour leidt je naar plekken in de stad die niet bijzonder mooi zijn, maar door de instructies en muziek transformeren de plekken tot interessante plaatsen.  Bij de tour hoort een boekje waarin aanwijzingen en een plattegrond staan. Als je de stad niet zo goed kent, is deze erg handig. ‘Raak met 1 vinger de muur aan en loop richting Rue des Halles. Luister naar het geluid dat uit de koptelefoon komt. Aan het einde van de straat; was je handen’, staat als instructie in het boekje. Dat resulteert in een interessante ontdekking van de stad en je eigen reacties.

The future = Beurssch50wburg
Helbich is niet de enige kunstenaar die voor het vijftigjarig bestaan van de Beursschouwburg werken maakte. In het gebouw zelf is de expositie ‘The future = Beurssc50wburg’ te zien. Hierin komt de geschiedenis van de schouwburg langs in beeldende kunst en installaties. De naam schouwburg is enigszins misleidend, want dit is juist niet alleen een theater. “Het is een kunstencentrum, waarbinnen verschillende disciplines samenkomen”, vertelt artistiek directeur Tom Bonte. “We geven concerten, zetten exposities op, organiseren party’s en theater, film en fotografie vinden we ook belangrijk. De projecten die we hier opzetten, zijn geïnspireerd op problemen uit ons eigen leven. Bijvoorbeeld het thema ‘falen’”.

Spraakverwarring
Van de buitenkant heeft de Beursschouwburg al een opvallend accent. De naam van het kunstencentrum staat er verschillende keren verkeerd gespeld. Dat heeft kunstenaar Helbich bewust gedaan. Hij maakte dit werk om te laten zien dat er meer achter dit gebouw zit dan de naam doet geloven. Het is niet alleen een theater, maar het is multidisciplinair. Ook verwijst de verkeerde spelling naar de spraakverwarring in Brussel. Drie talen (Frans, Engels en Nederlands) lopen voortdurend door elkaar.

Kunst door het hele gebouw
Door het hele gebouw heen zijn werken te zien. Min of meer gedwongen, want de Beursschouwburg heeft geen aparte expositieruimte. De kunst hangt en staat in de gang en ook in de nooduitgang. Sommige stukken zijn speciaal voor de tentoonstelling gemaakt en andere werken zijn al eerder in dit gebouw tentoongesteld of horen bij de inrichting sinds de renovatie in 2004.

In het trappengat is bijvoorbeeld een tekst van Walter Swennen op de muur afgedrukt. Deze dichter stond in 1988 in de schouwburg en de tekst komt uit de uitnodiging voor zijn solotentoonstelling toen. Ze zijn overal, de werken. Je moet alleen goed opletten als bezoeker.

Dit is een andere kant van Brussel dan het bekende standbeeld van Manneken Pis, het centrum van de Europese Unie, de chocolade en het bier. Een mooie andere kant, waarbij je vooral open moet staan voor nieuwe inzichten en je mee laten voeren op tracks en performances.

Geef een reactie