Web·www.CLEEFT.nl

Mooie zoektocht naar schoonheid in ‘Young & Beautiful’ bij Galerie Nasty Alice in Eindhoven

Young & Beautiful, of juist niet? Dat is de vraag die voortdurend in je hoofd rondspookt bij de expositie Young & Beautiful in Galerie Nasty Alice in Eindhoven. In de tentoonstelling is gespeeld met het thema ‘jong en mooi’. Is jong zijn altijd ook mooi zijn? En wat is schoonheid als je ouder wordt? In de werken die in deze galerie hangen, wisselen ouderdom, de puurheid van sterven en jonge schoonheden elkaar af. Een interessante mix van generaties en van diverse definities van schoonheid. Young & Beautiful blijft in je gedachten.

In de galerie exposeren elf vrouwelijke kunstenaars, ieder met een eigen werkwijze in haar werk verwerkt. Voor veel kunstwerken moet je even de tijd nemen om ernaar te kijken. Zo kom je als je de galerie binnenloopt, langs een serie zwart-wit foto’s waarop een vader en dochter zijn afgebeeld. Maar, kijk je iets beter, dan is het een vader op een sterfbed met zijn dochter aan zijn zij.

Om het geheel niet te choquerend te maken heeft galeriehouder en curator Sebastiaan ervoor gekozen om er een aantal zwart-wit foto’s tussen te hangen die niet bij de serie horen, maar wel goed aansluiten. Een mooie keuze, want de foto’s zijn op zichzelf vrij persoonlijk en heftig. De combinatie maakt het geheel draaglijker.

Oud & mooi
De zoektocht naar de definitie van schoonheid is het thema van deze expositie en die komt dan ook regelmatig terug. Ook de schoonheid van oudere vrouwen, zoals in het werk van Francien Krieg. Ze schilderde vrouwen als het ware in een fish eye -effect. Het hoofd groot, de ogen uitvergroot en de rest van het lichaam normaal. Een karikatuur van een mooie oude vrouw. Het schilderij past perfect tussen de rest van de werken. Het laat de kracht van het ouder worden  zien, op een mooie manier.

Onschuld
Achterin de galerie hangen een aantal kunstwerken van Roos van der Vliet, waarin de jonge en onschuldige schoonheid te zien is. Ze schilderde een meisje dat de bezoekers recht aankijkt, de heldere kleuren maken het een werk dat een en al onschuld uitstraalt. Dit is de letterlijke vertaling van de tentoonstelling.

Ver gezochte werken
Toch passen niet alle werken even goed in het thema, sommige schilderijen lijken wat ver gezocht. Zoals het werk van Edith Meijering, zij bewerkte een afbeelding van Maria en het kindje Jezus tot een clownachtige vervorming. Dit sluit minder aan bij de algehele sfeer van de expositie.

Het geheel van kunstwerken, sculpturen, schetsen en foto’s komt mooi tot zijn recht in de galerie. Dat er af en toe een minder werk tussen zit, is de galeriehouders vergeven omdat ze in het overzicht enigszins verdwijnen.

Geef een reactie