Web

Cultureel programmeur Marlies Buurman over WOW Amsterdam: broedplaats voor jong talent

Waar vind je reizigers, net-afgestudeerde kunstenaars en buurtbewoners die samenkomen? Dat vroegen de oprichters van WOW Amsterdam zich ook af. Daarom creëerden zij dit jaar WOW: een hostel, expositieruimte én een plek waar jong talent woont, zichzelf ontwikkelt en een platform voor hun werk krijgt. Cultureel programmeur Marlies Buurman vertelt over deze plaats, die bruist van kunst en cultuur. “WOW verlevendigt het gebouw en de buurt”, vertelt Marlies. “Reizigers uit allerlei landen ontmoeten hier kunstenaars. Dat is toch fantastisch?”

WOW is een broedplek voor jong, net-afgestudeerd talent. Vijftig jonge kunstenaars van verschillende kunst- en modeopleidingen in Amsterdam wonen en werken hier een jaar lang. “Vaak zijn het talenten die door de opleidingen zijn aangedragen. Ze wonen in groepen bij elkaar in WOW en kunnen zo ook adviezen met elkaar delen”, vertelt Marlies. “Het is vaak internationaal talent dat we huisvesting bieden, zodat ze hier in Nederland hun werk kunnen uitbreiden en tentoonstellen.”

Daarnaast komen reizigers bij WOW om te overnachten in het hostel op de bovenste twee verdiepingen. Het gebouw was vroeger een HTS, werd een aantal jaar geleden omgebouwd tot asielzoekerscentrum en is nu na een paar jaar leegstand tot WOW omgetoverd. Opgericht door Kees van Luyten en Sandra Chedi, die samen voor het concept en de invulling zorgden. Marlies Buurman neemt de culturele programmering voor haar rekening.

Overal kunst
Vol ideeën zit ze, deze jonge, cultuur liefhebbende programmeur. “We bieden letterlijk een platform voor net-afgestudeerden van bijvoorbeeld de Rietveld Academie en het Conservatorium. Maar ook modeontwerpers geven we een plek. Daarnaast krijgen de hostelgasten een extra ervaring door te slapen tussen de kunst. Voor sommige reizigers is het een enorme verrassing. Zo zei een meisje laatst: ‘Oh my god, it’s full of art here!’. Ja, dan komen ze tijdens een modeshow binnen of zien ze een expositie in de ontvangsthal. Dat maakt het leuk.”

Kruisbestuiving
Sinds eind september draait het culturele programma op volle toeren en zijn er al een aantal exposities geweest in WOW. “We willen onze kunstenaars graag verbinden met gevestigde namen, zodat er kruisbestuiving plaatsvindt. Ook verschillende disciplines komen hier aan bod. Zo treden er hier singer-songwriters op, maar er is ook beeldende kunst tentoongesteld.”, vertelt Marlies.

REFLECT
Zo huist nu de expositie REFLECT in WOW, met modeontwerper Aziz Bekkaoui als gevestigd talent. “We willen graag grote namen aan ons koppelen, zodat we ook stedelijk publiek trekken”, aldus Marlies. De expositie REFLECT is onderdeel van de serie Curated by.. waarin een kunstenaar zijn visie geeft op de trends van nu.

Bekkaoui koos twaalf jonge modeontwerpers uit die hier mochten exposeren. Twee van deze talenten, Winde Rienstra en Tijme Veldt, wonen en werken ook in WOW. In de tentoonstelling laten deze ontwerpers zien hoe zij tegen de huidige maatschappij aankijken. De tentoonstelling bestaat uit elf paspoppen die in creaties van onder meer veren, glitters en plastic gehuld zijn. Het twaalfde werk is een sieradenlijn, waarin ontwerper Maartje van Hooij de grens tussen speelgoed en sieraden opzoekt.

OVERWINTER
Het gebouw is opgedeeld in twee verdiepingen hostel en twee verdiepingen ‘broedplaats’, zoals de werkplekken van de jonge kunstenaars genoemd worden. In het hele complex hangt kunst aan de muur en zijn plekken ingericht als expositieruimtes. Zo is op de eerste verdieping OVERWINTER te zien, een mini-expositie die in het teken van de winter staat. Er hangen jassen die zijn gemaakt van wollen dekens, stoffen sloffen staan netjes naast elkaar opgesteld en gebreide kussenhoezen liggen opgestapeld in de ruimte.

Verschillende doelgroepen
Het doel van WOW is niet alleen om kunstenaars en reizigers te verbinden met elkaar. Stadsdeel West is juist ook de doelgroep van WOW, volgens Marlies. “We willen ook de buurtbewoners interesseren voor wat we doen. Een aantal bewoners heeft al meegewerkt aan het interieur. Zo heeft bijvoorbeeld een bewoner de gordijnen gemaakt voor WOW. Maar we willen ze nog meer betrekken bij de activiteiten, zo willen we kinderen uit de buurt in projecten laten mee doen”, aldus Marlies.

“Deze buurt verdient meer levendigheid. We willen aanwezig zijn in de buurt. Vanuit de bewoners krijgen we ook positieve reacties”, vertelt Marlies. “En de kunstenaars die hier zitten, die moeten hun plek pakken. Ze kunnen hier groeien, daarvoor bieden wij ze een springplank.”

Geef een reactie