Web

Design, mode en kunst versmelten op de beurs OBJECT Rotterdam

OBJECT Simone Vos

 

Een vlinderdasje en een stropdas gemaakt van strijkkraaltjes, kettingen in de vorm van mosselen of een armband van kunstgras liggen uitgestald op tafels. En ook meubels in de meest uiteenlopende kleuren en vormen en met de meest bijzondere constructies, zoals een tuinslang die een stoel bij elkaar houdt, op de beurs OBJECT Rotterdam is het allemaal te zien én te koop.  Van 6 tot en met 9 februari is in De Rotterdam (link), een nieuw gebouw aan de Maas, staat het werk van bijna veertig designers en kunstenaars centraal.

De Rotterdam, ontworpen door architect Rem Koolhaas (1944), is een ruim, hoog gebouw met veel ramen. In de entreehal  exposeren verschillende ontwerpers hun werk. Zo is de rechterwand van de ruimte compleet bekleed met vijfenveertig foto’s van vrouwengezichten. Dit is Open Monden van Barbara Broekman (1955). Op elke foto staat een vrouw met haar mond open, de afbeeldingen komen uit tijdschriften, kranten en kledingcatalogi. De wand is indrukwekkend en zorgt dat je even de tijd moet nemen om te kijken naar de vrouwen, zeker met de boodschap die Broekman wil overbrengen in je achterhoofd.

House-of-Ababa-05

.OBJECT Rotterdam 2014 - Ineke Otte - Halssieraad Mossel

Vrouw als object
Broekman wil namelijk laten zien dat de vrouw nog altijd als object wordt gezien. Het is een aanklacht tegen de seksuele vibe die veel vrouwen uitstralen op deze foto’s.  Elke foto heeft een andere pixelstructuur en er staan op de foto’s teksten waarin Broekman zich uitspreekt over de beeldcultuur van vandaag de dag. Zo laat ze zien hoe absurd hoe de uitdrukkingen op de gezichten zijn.

Mode
Niet alleen boeiende kunstwerken als die van Broekman zijn te zien bij OBJECT, maar  in dezelfde ruimte staan ook designers met hun keramiek en sjaals. In een zaal achterin De Rotterdam staat Dewi Bakker (23), ze is pas afgestudeerd modevormgever en staat met haar afstudeerwerk op de beurs.

“Ik heb een jasje van isolatietape van verschillende kleuren gemaakt, maar mensen kopen sneller de draagbare mode. Dit is voor mij een mooie kans om bekender te worden”, vertelt ze. Achter haar staat een tafel met daarop vlinderstrikjes die gemaakt zijn van strijkkraaltjes, maar ook stoffen stropdassen.

De inrichting in de praktijk
Tegenover Dewi staan een aantal designers met hun meubels, waaronder Prooff, het bedrijf dat ook stoelen voor museum Boijmans van Beuningen ontwierp. Deze designs zijn niet alleen op de beurs te zien, maar ook in een ander gedeelte van De Rotterdam. Het complex bestaat namelijk ook  uit een woongedeelte van vierenveertig verdiepingen. Tijdens OBJECT kunnen bezoekers een aantal appartementen op de dertigste verdieping bekijken, die zijn ingericht met werken van de designers.

De grens van kunst en design

Eén van de appartementen is ingericht door Sophie Bargmann (1989) van The House of Ababa. Aan de muur hangt een fluorescerend lichtbord en in de kamer staan met glitters bezaaide beelden verspreid. “Ik zoek in mijn werk de grens op tussen kunst en design. Zo kunnen sommige objecten gebruikt worden, zoals een klok, maar is het ook mooi om naar te kijken”, vertelt ze.

Hoogtepunt
Veertien verdiepingen boven de appartementen die door de designers zijn ingericht, is het letterlijke hoogtepunt van de avond. Een panoramisch uitzicht over heel Rotterdam en een schildering op de vloer van het penthouse. OBJECT laat zien dat design, mode en kunst dichtbij elkaar liggen en vaak ook goed samen gaan. De ingerichte appartementen zijn een mooie toevoeging aan de beurs, zo weet  de bezoeker ook hoe het ontwerp er in huis uit zou kunnen zien.

Geef een reactie