Web

Rauwe, ruige rock, rollators in het zand en roosjes in je haar op de Zwarte Cross

Zwarte Cross Foto Simone Vos

 

Foto Simone Vos - Zwarte Cross 2014

Gehuld in een roze jurk, duwt een bezoeker haar rollator door het zand en het gras op het terrein. In de verte klinkt ‘Oerend Hard’ van de vaste openingsact op zondag op het hoofdpodium: Normaal. De rollator moet een aantal jongens met ontbloot bovenlijf en klompen dragend, ontwijken. Hier in Lichtenvoorde (Gld) staat het drie dagen lang in het teken van muziek, theater, stunts, véél drinken en de motorcross. Op de Zwarte Cross 2014 ‘kump alles goed.’

“Ik vind de motorcross het allermooist”, glundert een bezoeker, terwijl er vrachtwagens omgebouwd tot heuse carnavalswagens het crossterrein overknallen. Zo komt er een wagen langs rijden, die compleet  opgebouwd is uit grote legoblokken en waarin crossers zitten die verkleed zijn als reusachtige Lego-poppetjes. De lading zand of water die je in je gezicht krijgt als je langs het parcours staat, die neem je op de koop toe.

De Zwarte Cross ervaren
Verderop, op het festivalterrein, vertelt een bezoeker dat het vooral om de sfeer gaat die er op de Zwarte Cross hangt. “Ik kom niet voor een specifiek optreden, maar het is de hele ervaring hier die het zo leuk maakt.” Die ervaring op de Zwarte Cross komt voornamelijk doordat er verspreid over het terrein verschillende podia en tenten voor diverse muziekstijlen zijn. Zoals de Reggaeweide, de Dansvloer en de Discotent, maar ook door de bijzondere plekken zoals een heus ‘Wellnesscenter’ en een reuzenballenbak.

Crystal Fighters
Ook bij de optredens op het hoofdpodium is de sfeer erg belangrijk. Bij Crystal Fighters, op vrijdagavond, staan meisjes met bloemenkransen in hun haar wild te dansen op de muziek. Om hen heen staan jongens met cowboyhoeden op mee te genieten van de opzwepende klanken van de band. Tevens gehuld in indianenkleding en met grote verentooien op hun hoofden staan Crystal Fighters het publiek te vermaken. Bekende nummers als ‘Plage’ en ‘You and I’ komen voorbij.

Nederlandse Singer-songwriters
Op datzelfde hoofdpodium staan dit weekend ook een aantal singer-songwriters van eigen bodem. Bij Douwe Bob staan op zaterdag meisjes mee te zwijmelen op de gitaarklanken van de jonge zanger. Op zondag staat het veld voor het hoofdpodium nog twee keer zo vol als Dotan optreedt. Dotans stem neemt je even mee naar een andere wereld, hij zorgt voor een dromerig effect met zijn muziek.

Theaterweide
Niet alleen op het hoofdpodium klinkt fijne muziek, maar ook op de Theaterweide een paar meter verderop. De band Raw Flowers, doet zijn naam eer aan, want zanger Lawrence Mul krijgt met zijn rauwe stem, die wat weg heeft van Eddie Vedder (Pearl Jam), het publiek voor het podium aan het springen.

Overal waar je om je heen kijkt, is er iets te doen op de Zwarte Cross. Of je een ‘Krekel op een stekel’ (sprinkhaan) wilt eten, je handen professioneel wilt laten wassen of wordt verrast door een fanfare die ineens langs komt, het kan er allemaal. Een veelzijdiger festival dan de Zwarte Cross is er bijna niet en het mooiste is: ‘Alles kump goed’

Geef een reactie