Web

Theodoor Rombouts – virtuoos van het Vlaamse caravaggisme

Geïnspireerd door Caravaggio, dé Italiaanse meester van het chiaroscuro (het contrast tussen licht en donker), schilderde de Vlaamse kunstenaar Theodoor Rombouts (1597-1637) een aantal prachtige werken.

Rombouts was een tijdgenoot van de wereldberoemde Peter Paul Rubens, waardoor zijn naam vrij snel naar de achtergrond verdween. Het spel van licht en donker en het gebruik van alledaagse mensen voor zijn personages zijn – net als bij Caravaggio – typerend voor de stijl van Rombouts. Tot 23 april 2023 kun je dit tijdens de expositie Theodoor Rombouts – virtuoos van het Vlaamse caravaggisme in het Museum voor Schone Kunsten (MSK) in Gent met eigen ogen zien.

Het is de allereerste solotentoonstelling die aan Rombouts’ werk is gewijd. Voor Ciao tutti bezocht ik de expositie en dook naar aanleiding daarvan in het leven van Theodoor Rombouts en met name in zijn Italiaanse inspiratie.

Geef een reactie