Web

De eetclub: liefde voor eten verbindt

Een relatief onbekende stad, een nieuw thuis. Verhuizen op je dertigste brengt niet alleen rompslomp met zich mee, er ontstaat nóg een dilemma: hoe leer je mensen kennen als je al werkt en geen sportclubje hebt?

Ik google wat en daar is het: eetclub.nl. Een website voor mensen die op zoek zijn naar een eetclub om zich bij aan te sluiten óf iemand zoeken voor hun eigen club. Een heel simpel concept: Je plaatst een oproep of je reageert op een bericht in jouw stad naar keuze. In mijn geval is dat Eindhoven. Diverse meiden maar ook stellen en zelfs oudere mannen zoeken een lid voor hun eetclub. Doe mij die meiden maar. ‘Ben jij tussen de 25 en 35 jaar? En wil je samen eten en koken? Wil je graag nieuwe mensen ontmoeten?’, het bericht van Lonneke klinkt perfect. Ik stuur een korte introductie van mezelf en ik wacht af. Het voelt bijna alsof we gaan daten.

Eerste date
Uiteindelijk nodigt ze me uit voor een avondje eten. Wel met z’n zessen; ze heeft voor de club vijf meiden verzameld uit Eindhoven en omgeving. De eerste dateavond hoef ik niets te maken. Drie anderen verzorgen het voor- en hoofdgerecht en het dessert, de rest hoeft alleen maar te proeven en kletsen. Ideaal. Best spannend, zo’n eerste date. Maar de meiden zijn heel relaxt en de Marokkaanse stoofpot is lekker. Gelukkig is de ‘klik’ er en mag ik vaker bij de club aanschuiven (en zelf koken).

Gemene deler
De eetclub spreekt iedere maand bij iemand thuis af, dus het is meteen persoonlijk. De een zit middenin een verbouwing, de ander heeft nét een kind gekregen en de derde vindt haar baan niet leuk. Eigenlijk waren we zes relatief vreemden, maar zo voelt het totaal niet. We hebben namelijk één grote gemene deler: het eten. Dat verbindt onmiddellijk.

Eten verbindt
Parmaham op een bedje van mango en koriander, couscous met parelhoen en rozijnen, tiramisù; iedere keer sloven we ons uit om écht iets lekkers neer te zetten. Na een aantal clubavonden gaat het allang niet meer alleen om het eten. Het is nog steeds belangrijk, maar de verbinding die is ontstaan binnen ons clubje is essentieel. De gesprekken zijn diepgaander en ook buiten de maandelijkse afspraak zien we elkaar. Zonder het eten waren we nooit bij elkaar gekomen, dus ik ben mijn liefde voor lekkere hapjes eeuwig dankbaar.

Geef een reactie