Web

Festival Mañana Mañana maakt de (inwendige) mens gelukkig

“Jullie zijn officieel het eerste, euhm, beste publiek in Nederland. En eigenlijk ook in de hele wereld, want in België gebeurt dit niet. Zeker niet bij ons thuis”, lacht de Belgische singer-songwriter Eli Goffa. Hij heeft net in de Tipi zijn longen uit zijn lijf gezongen en de tent helemaal stil gekregen. Een mix tussen blues en soul, dat omschrijft zijn stijl nog het beste. Zijn optreden past hier helemaal op Mañana Mañana: relaxt en helemaal in de juiste sfeer. Voor de derde keer op rij maakt het festival Vorden en omstreken onveilig. Bijna 30.000 bezoekers zetten van 13 t/m 16 juni voet op het terrein bij Kasteel Vorden en het was me de editie wel!

In het bosje waar het podium De Veranda staat, zijn jongens en meisjes aan het hoelahoepen, maar ook een langharige en -baardige man hoepelt gezellig mee. Ze hebben helemaal hun plek gevonden hier op Mañana. De muziek is slechts achtergrond voor hen. Zo lijkt het op veel plekken te zijn: een biertje, wat lekkers om te eten en goed gezelschap zijn het belangrijkst. De muziek is mooi voor op de achtergrond. Een man van middelbare leeftijd vertelt: “Iedereen hobbelt hier een beetje achter elkaar aan, naar daar waar het druk is. De muziek is dan ondergeschikt aan het samenzijn.”

Belangrijke elementen: muziek en eten
Toch zijn er  mensen die wel voor de bands komen, zo vertelt een bezoekster dat ze Nona graag wil zien. Ze is er dit jaar voor het eerst (de bezoekster) en het bevalt goed. “Het is zo ontspannen allemaal. Niks hoeft hier en het is lekker overzichtelijk. Dat kasteel is ook echt heel mooi”, vertelt ze.  Op de grote weide voor de Totempalentent zitten veel mensen te genieten van de zon en de rustige klanken van Nona.

Niet met honger naar huis
Dat eten en drinken belangrijk is voor het publiek, heeft de organisatie van Mañana goed begrepen. Diverse speciaalbier-barren (één op het water), een wijn- en cocktailbar en koffietentjes zijn over het hele terrein te vinden. De echte carnivoren onder ons, halen hun hart op bij de bbq-grill en Nozem-burgers. Maar ook de vega’s kunnen hun lol op met Indiaanse curry, frozen banana-chocolade-ijsjes, knoflookbrood en English pie met feta en spinazie. Naar huis gaan met honger, is onmogelijk.

Even rondstruinen over de vintagemarkt kan ook gewoon op het festival, net als discodansen bij een opgezette ezel. De cultuurliefhebber kan het kasteel van binnen bewonderen en diegenen die graag even onderuit gezakt een film kijken, gaan naar de Drijf-in bioscoop van Pathé.

Mañana kleurt het weekend
Juist die combinatie van ontspannen, rondslenteren en écht ergens naar kijken, werkt zo goed hier. Je kunt eten, drinken, nog eens eten en drinken, maar ook op een boomstam of in een ligbedje chillen, dansen bij één van de zeven podia of knutselen bij de Zeefteef of één van de andere ambachtslieden. Wat je ook doet: op Mañana Mañana is het allemaal goed. Het festival kleurt het weekend mooi in en de gemiddelde bezoeker gaat twee kilo zwaarder weer naar huis. Maar dat maakt niet uit, want we hebben nog een heel jaar om weer in Mañana-vorm te komen.

Geef een reactie