Nijmegen Cultuurstad

Even de tijd vergeten en genieten van disco, house & reggae op Drift Festival 2019

 

“Drift Festival is de plek waar mensen bij elkaar komen om te dansen, van de muziek te genieten, maar ook om te chillen en even weg te zijn van de dagelijkse drukte”, vertelt Diede van Overbeek, één van de organisatoren van Drift Festival. Voor de negende keer op rij wordt het festival gehouden, wederom op het Vasim-terrein in Nijmegen. Dit jaar is een unicum: voor het eerst duurt Drift een heel weekend (8 en 9 juni) en heeft het een openingsconcert op vrijdagavond in de Vereeniging. Diede vertelt over de vernieuwingen van het festival en hoe hij zichzelf blijft uitdagen in het organiseren van festivals.

“Deze editie is echt bijzonder. We konden qua bezoekers niet meer groeien, dus hebben we nu twee dagen festival: een Drift-weekend”, vertelt Diede trots. “Het is tijdens het Pinksterweekend, dus op maandag zijn de meeste mensen ook vrij. Ideaal voor zo’n weekendfestival. Daarnaast is er dit jaar voor het eerst een live-podium. De muziek die daar te horen is, is geprogrammeerd door Arp Frique, een Rotterdamse Afro-band.”

Het nieuwe live-podium heet Magiaby Kornuit en laat artiesten zien die vanaf de jaren ’80 tot aan nu invloed hebben gehad op de (disco)muziek. “Afrikaanse disco is een mooie wisselwerking tussen helden van toen en nu”, vertelt Diede. “Het is heel dansbare muziek met onder meer de Braziliaanse band Marcos Valle en The Mauskovic Dance Band uit Nederland. In de jaren ’80 kwam de synthesizer op in de muziekwereld. Dat sluit mooi aan op de muziek in onze programmering.”

Vernieuwing en avontuur
“We moeten blijven vernieuwen, voor onszelf (Brent Roozendaal en Diede red.) is het natuurlijk fijn om een uitdaging te hebben, maar ook voor onze bezoekers. Dat reggae en disco ook op Drift komen, dat is supervet”, aldus Diede. “We hopen dat de uitgebreide line-up ook meer mensen uit de Randstad trekt. Nijmegen is namelijk heel tof om heen te gaan en zeker voor een heel weekend. Nijmegen staat open voor nieuwe muziek, voor avontuur.”

“Ook het terrein gaat er dit jaar anders uitzien. We hebben zeven podia en we delen het terrein anders in, zodat die ook een nieuwe plek krijgen”, vertelt Diede verder. “Daarnaast maken we meer plekken om te chillen. Mensen komen om even de tijd te vergeten en te genieten van muziek, eten en drinken samen met hun vrienden. Daar stellen we ons festival ook op in. Reggae, disco, samba, house: Drift is veel meer dan alleen een technofeest.”

Ideale droom komt uit
“Wanneer ik nu terugkijk op de eerste jaren waarin we Drift Festival organiseerden, dan is dit jaar wel de ultieme droom. Een Openingsconcert op vrijdagavond met muziek van Blawan, British Murder Boys en Jameszoo, die het resultaat van een week artists-in-residence zijn bij de Willem Twee Studios in Den Bosch. En een weekendprogramma!”, lacht Diede. “Maar ik zeg altijd: je bent zo goed als je laatste festival. Er zijn altijd evaluatiepunten die we meenemen voor een volgende festival. Maar dit jaar komt mijn ideale droom wel uit.”

Dit artikel is eerder al gepubliceerd op IntoNijmegen.

Geef een reactie