Web

Het scheelt een bult

Je hebt twee soorten kamelen: de ene heeft één bult en de andere twee. De kameel met één bult leeft voornamelijk in de woestijn en die met twee bulten in China en Mongolië. Wij noemen de eenbultige ook wel dromedaris. Maar het is dus eigenlijk gewoon een kameel. Volg je het nog? Dit soort weetjes en allerlei vrouwonvriendelijke grappen vertelde kamelenboer Frank op zijn kamelenboerderij in Berlicum (bij Den Bosch). Tijd voor een Kamelensafari-terugblik!

Op die boerderij houdt hij heel wat kamelen (grove inschatting: stuk of 100). Je kunt er dus op een zondagmiddag een kamelensafari doen. Dat wilde ik natuurlijk graag eens doen, dus samen met vrienden ging ik op ontdekkingstocht door de stallen van boer Frank.

Koffie, thee en limo

De middag begon met koffie, thee, limonade en cake. Een gezellig begin van de presentatie die Frank eerst gaf, voor de rondleiding begon. Frank heette ons allemaal hartelijk welkom (vrijgezellenfeest, groepjes vrienden zoals wij, gezinnen, noem het maar op en het zat er). Allemaal wachtten we vol spanning op het verhaal van Frank. Een aantal feitjes:

  • Kamelen geven 6 liter melk per dag
  • In de bulten zit voornamelijk vet
  • Tijdens het melken van de kameel, blijft het kalf erbij want anders komt de melkproductie niet op gang
  • Kamelenmelk smaakt best oké!
  • Volgens Frank zijn kamelen en vrouwen een soort van gelijk: ze zijn pas nuttig als ze melk gaan geven

Na de presentatie van boer Frank, was het tijd voor de rondleiding door de stallen en een kennismaking met de kamelen. Kleine, kamelenkalfjes, hele grote kamelen, één bult, twee bulten, maar vooral: heel veel kamelen!

We mochten ze aaien en ze zijn best lekker zacht. Ze zijn ook niet bang voor mensen, dus je kunt er gerust even bij staan. De enthousiasteling kan zelfs op een kameel gaan zitten en een babykamer de fles geven.

De afsluiter van de middag: pannenkoeken bakken met kamelenmelk in het beslag! Wat een feest. Ook al was Frank een minder tactvolle en wat minder enthousiastmerende rondleider en bleef daardoor wat weinig informatie hangen, waren de kamelen fantastisch! Je kunt er uren naar kijken, wat een gigantische beesten. Wil je een lollige middag met vrienden of familie hebben? Dan is de kamelensafari een echte aanrader!

Geef een reactie