Web

De paradepaardjes van de Belgische mode vind je bij La Cambre Mode in Brussel

 

1986 is een bijzonder jaar in de Belgische modegeschiedenis. De Zes van Antwerpen (zes net- afgestudeerde modestudenten aan de Modeacademie van Antwerpen, waaronder Dries van Noten en Walter van Beierendonck) vertrekken in dat jaar naar de British Designer Show in Londen. Daar krijgen ze vervolgens internationaal aanzien met hun werk. In datzelfde jaar krijgt de kunstacademie in Brussel er een modeafdeling bij: La Cambre Mode. Vandaag de dag, bijna dertig jaar later, studeren er weer frisse, jonge talenten af aan deze La Cambre Mode. In Show 15 laten deze afgestudeerde studenten hun creaties aan een select publiek zien. 

In De Hallen van Schaarbeek in Brussel vindt ‘Show 15’ van de afgestudeerde Belgische ontwerpers plaats. Ook al denk je bij jezelf: ‘Goh, ik zie er best fashionable uit’, zodra je deze Hallen binnenkomt, is dat gevoel snel verdwenen. Designers hebben zich uitgedost en de gemiddelde vrouw is tien centimeter langer door haar hakken. Niet alleen genodigden (zoals de pers) zijn aanwezig bij de show. Als je als toeschouwer bij de show wilt zijn, dan kan dat ook. Dan moet je wel van tevoren online een kaartje kopen.

De catwalk
De Hallen zijn letterlijk grote hallen, waarin twee grote tribunes aan weerszijden van de grote catwalk zijn geplaatst. Boven de catwalk hangen veel lampen en een rail waaraan grote, dikke touwen zijn gemaakt. Het idee dat modellen tijdens fashionshow modellen alleen heen en weer schrijden over de catwalk en even stil staan voor het publiek, kan na deze show compleet van de kaart geveegd worden. De jonge ontwerpers van La Cambre Mode maken er een spektakel van.

Per ontwerper verschilt het ontzettend hoe de collectie wordt gepresenteerd. Bij Clovis Nix bijvoorbeeld, zijn de mannelijke modellen rood geschminkt of hebben ze een rood masker op. De muziek die bij het tonen van deze collectie klinkt, werkt op je in alsof je in trance raakt. De modellen lopen niet zomaar, maar dansen ook op de catwalk in de creaties van Nix.

Muziek en dans in Show 15
Veel studenten gebruiken de combinatie van dans en muziek, zoals Alix Brandenbourger met zijn collectie Tropical Youngster Chaos. Vrolijke Caraïbische klanken klinken wanneer zijn modellen zijn kleding showen. Veel Hawaï-prints komen voorbij in zijn ontwerpen. Maar er zijn juist ook designers bij die puur de kleding showen en er geen act van maken. De show duurt in totaal meer dan twee uur, maar de afwisselde kledingstukken en collecties en muziek maakt het verre van saai en lang.

Printen en looks
Junglelooks, legerprints, hoeden van zwembandjes en ook felgekleurde jurken en broekpakken van kant komen voorbij. Verschillende ontwerpers maakten grote, gekleurde en gelaagde jurken die variërende kleurencombinaties hebben. De witte hoeden die de modellen hierbij dragen, zijn haast kunstwerken op zichzelf.

Dat mode kunst is, bewijst deze nieuwe generatie ontwerpers maar weer eens. Het is een genot om naar te kijken. Als bezoeker word je meegenomen en in de collectie van de designer die op dat moment het podium heeft met zijn modellen. Een aanrader om volgend jaar naar toe te gaan.

Geef een reactie